31 Ağustos 2017 Perşembe

New York Times Çok Satan Kitaplar Listesi Ne Kadar Güvenilir?

Kabul etmeli ki bir kitabın adı New York Times'ın meşhur çok satan kitaplar listesinde göründüğü anda hem söz konusu kitap hem de yazarı çoğumuzun ilgisini çekiyor. Hiçbir şey için değilse bile nasıl bu listeye girebilecek kadar çok okura ulaştığını merak ettiğimizden kitabı şöyle bir karıştırmak istiyoruz. Bunu çok iyi bilen yayıncılar, yazarlarına PR kampanyaları yürütmeleri konusunda baskı yapmakla birlikte kesenin ağzını epey bir açmayı da ihmal etmiyorlar. Ancak bu liste, birazdan okuyacaklarınızdan sonra üzerinizdeki etkisini bir nebze yitirebilir. 

Olay, Lani Sarem isimli, ilk defa duyduğumuz bir yazarın Handbook for Mortals isimli, ilk defa duyduğumuz kitabının son günlerin gençlere yönelik en popüler romanlarından biri olan The Hate U Give/Sessiz Kalma!'yı gazetenin genç yetişkin kitaplarına özel listesinin zirvesinden indirmesiyle başladı. Bir film projesi de bulunan The Hate U Give/Sessiz Kalma!, az değil, tam yirmi beş haftadır listede mutlu mesut duruyordu üstelik.


Nasıl olmuştu da bu kitap sessiz sedasız listenin tepesine kurulmuştu? Genç yetişkin yazarlarından Phil Stamper'ın attığı tweet'e bakılırsa bu hiç de kolay bir iş değildi. Çünkü kitabın çıktığı hafta içinde yaklaşık beş bin adet satması gerekiyordu. Dahası Stamper, söz konusu kitabın ne Amazon'da ne de baktığı Barnes & Noble mağazalarında bulunduğunu söylüyordu. Neredeyse hiç kimsenin duymadığı, büyük alışveriş zincirlerinde varlığı kanıtlanamayan bir kitap nasıl liste başı olabilirdi?


Twitter'da konuya yönelik incelemeler son hızıyla devam ederken bir başkası da yazarın, eskinin meşhur boy band'lerinden 'N Sync'in üyesi J.C. Chasez'in kuzeni olduğunu belirtmişti. Başka birisi ise yazarın aslında bazı müzik gruplarına menajerlik yaptığını ortaya çıkarınca önce gruplardan biri onu kovmak zorunda kaldıklarını yazmış ardından da fikir değiştirerek bu tweet'i silmişti. Yazarı araştırmaya ara verenler, bu sefer de yayıncıyı irdelemeye başlamışlardı. Görünen o ki 2012'de GeekNation isimli, pek de popüler olmayan bir web sitesini yönetenler, geride bıraktığımız temmuz ayında yayıncılığa soyunmuşlar. Üstelik sitenin ortağı, Buffy the Vampire Slayer'da Glory karakterini canlandıran Clare Kramer'mış. Sözün kısası; araştırdıkça konuya televizyon, sinema ve müzik camiasından birçok isim dahil oluyordu. Bu sırada sosyal medyada çeşitli kitabevi çalışanları, telefonla arayıp toplu siparişler veren ve kitabı filme uyarlayacaklarını söyleyen "gizemli kişilerden" bahsetmeye başlamışlardı.

Şu anda hâlâ nasıl bir dümen çevrildiği konuşuluyor. Ancak New York Times listeyi düzeltip özür dilemeyi de ihmal etmedi. Yine de biz artık şu bestseller merakımızı gözden geçirsek çok iyi olacak.

2 yorum:

  1. Olay gibi olay! Okurken genelde kitap seçimlerimi listelere bağlı kalmadan yaparım fakat zaman zaman "çok satan" adı altında öyle kitaplar okuyorum ki listelere girmesi imkansız. O yüzden yukarıda bahsi geçen olaya pek de şaşırmadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu olayla birlikte liste başı olmak için kaç adet satış yapılması gerektiğini öğrendim ki ABD nüfusunu ve okur yazar oranını düşününce çok yüksek gelmedi doğrusu. Bir de Lani Sarem değil de azıcık tanınmış bir yazar olsaydı aynı yöntemle bir numaradan listeye giriş yapması kimsenin dikkatini çekmeyecekti belki de

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...