23 Ağustos 2014 Cumartesi

Blogger'lardan Kitap Önerileri

Yeni etkinlik zamanı! 



Katılımcılar


(Siz de katılmak isterseniz sorularımızı cevaplayıp gönderebilirsiniz.)


Vampirella'nın Soruları:

1- Amatör yazarların ya da yazmaya başlamak isteyenlerin okuması için bir kitap öner ama yazarı yerli olsun.

Sait Faik Abasıyanık - Son Kuşlar

Onun gibi yazmak ne mümkün. Yine de ders olarak okursun.

2- Sürekli aynı şeyleri okumaktan sıkılanlar için hayatında okuduğun en ilginç kitaplardan birini öner.

Anthony Burgess - A Clockwork Orange/Otomatik Portakal. Özünde özgür iradeye dairdir.

3- Şiir sevenlere bir şiir kitabı öner.

Cemal Süreya - Sevda Sözleri

"Üzerinden Sevişmek" şiirine hayranım. Az sözle ancak bu kadar çok şey anlatılabilirdi. İnsan kendini o masadaki insanlardan biri gibi hissediyor. Tabii bir farkla, her şeyin farkında olarak.


E. Chainey'nin Soruları:

1 - Konusu tarihi bir olaya dayanan kurgu bir kitap öner.

Tam olarak istediğin cevap olmayabilir ama I. Dünya Savaşı döneminde geçen ve beğendiğim A Farewell to Arms/Silahlara Veda'yı önerebilirim. Tatlı/sert papa Hemingway'in yaşadıklarından fazlasıyla ilham alarak yazdığı da söylenir. Okumak için bir sebep daha. = )

2 - Distopya türünde okuduğun bir kitabı öner.

Kendi sorularımdan ikincisine verdiğim cevabın yanında George Orwell - 1984 derim ama genç yetişkin distopya olacaksa, o halde Ashes/Küller ya da Rot and Ruin/Çürük ve Harabe diyebilirim.

3 - Kitaplarının hepsini okuduğun bir yazarın en beğendiğin kitabını öner.

Kitaplarının hepsini okuduğum bir yazar var mı emin değilim. Çok sevdiğim Emily Brontë'nin sadece bir romanı ve kız kardeşleriyle ortaklaşa bir şiir kitabı olduğu için sayılmaz sanırım. = ) Bugüne kadar en çok William Shakespeare eseri okudum diyebilirim ama. Herkese göre de mutlaka bir şeyleri var. Lisedeyken en çok Romeo and Juliet/Romeo ve Juliet ve Othello'yu severdim. Şimdiyse seçmek zor geliyor.

Othello'dan:

"En kara günahları işletecekleri zaman şeytanlar,
Bunu önce sevap diye yutturmaya kalkarlar," (Othello'da Iago konuşuyor.)

"O, beni başımdan geçen tehlikeler için sevdi,
Ben de onu, anlattıklarıma acıdı diye.
Kullandığım tek büyü bu işte.” (Othello konuşuyor.)

Bu da Romeo ve Juliet'ten gelsin:

"Hem Montague nedir ki?
Ne eli bir erkeğin,
Ne ayağı ne kolu, ne yüzü ne de başka bir parçası.
N'olur başka bir ad bul kendine.
Adın ne değeri var? Şu gülün adı değişse bile
Kokmaz mı aynı güzellikte?
Romeo'nun da adı Romeo olmasaydı,
Kusursuzluğundan hiç bir şey kaybolmazdı.
Romeo, bırak, at bu adı! Senin parçan olmayan
Bu ada karşılık al bütün varlığımı." (Juliet konuşuyor.)


Buse'nin Soruları:

1- Daha önceden okumam dediğiniz bir türü size sevdiren bir kitap.

Zor bir soru. Okumam dediğim bir tür yok sanırım. Problem orada. Yetişkin romance/erotica en az sevdiğim tür olabilir ama onu bile bazen okuyorum. Hatta çevirisini yaptığım bazı romanlar bu türe girer. = )

2- Başlarda çok sıkıldığın, sonrasında seni şaşırtacak derecede çok sevdiğin bir kitap.

Life of Pi/Pi'nin Yaşamı'nı okurken başlarda biraz da olsa sıkılmıştım. Okuduktan sonra dört puan vermiştim. Sanırım sayılabilir. Yine A Catcher in the Rye/Çavdar Tarlasında Çocuklar ilerledikçe güzelleşen romanlardandı.

3- Tümünü arka arkaya ya da fazla ara vermeden okuduğun bir seri.

Şu anda okuduğum Sookie Stackhouse/Bir Güneyli Vampir Romanı serisi olabilir. Art arda okuma rekoruna doğru koşuyorum. Bu hariç Harry Potter diyesim var. Onu da üçüncü kitaptan itibaren ara vermeden okuduğumu hatırlıyorum ama uzun süre geçti aradan, emin olamıyorum. = )


Pınar'ın Soruları:

1- Dizi ya da film uyarlamasını çok beğendiğin bir kitap öner.

The Fellowship of the Ring/Yüzük Kardeşliği diyeceğim. Uyarlaması neredeyse kitabı kadar güzeldi. Bu soru, "Dizi ya da film uyarlamasını çok beğendiğin ama okumaktan soğudun kitap" şeklinde olsaydı, o zaman da A Beautiful Mind/Akıl Oyunları derdim. Yaşadığım en büyük hayal kırıklıklarından biriydi o kitap. Böylece "bonus puan" kazandığımı düşünüyorum. = )

2- Önyargı ile başladığın ama kalemini sevdiğin bir kitap/yazar öner.

Önyargı olmasa da öylesine okumaya başladığım, pek bir beklentim olmayan yazarlardan biri Gena Showalter'dı. Lord of the Vampires/Kara Gönülçelen'i eğlenceli bulmuştum. O sayılabilir sanırım. 

3- Öneri üzerine okuduğun ve beğendiğin bir kitap öner.

Yabancı blogger'ların beğendiği ve herkese önerdiği bazı kitapları okuduğuma hiç pişman olmadım. Mesela Patrick Ness'in A Monster Calls/Canavarın Çağrısı kitabı benden tam puan aldı. Aynı şekilde Rainbow Rowell'ın Fangirl'ü ve Eleanor & Park'ı da öyle. Fakat direkt bana tavsiye edilen ve beğendiğim kitap dersen... The Wonderful Wizard of Oz/Oz Büyücüsü diyebilirim. Şimdi aklıma gelmiyor ama birkaç güzel tavsiye daha vardı.


Elif ile Zeynep'in Soruları:

1- Çocukluğunda seni etkileyen ve yıllar sonra okduğunda aynı etkiyi üzerinde bırakan bir kitap?

Küçük Vampir? = ) Der Kleine Vampir/Küçük Vampir serisinin bazı romanları çocukluğumda okuduğum ve şu anda bile kitaplığımda olan kitaplardan. O zaman da okurken Rudiger'i sevimli ama ürpertici bulmuştum. Sürekli Anton'ın boğazına bakması hiç hoş değildi. = )

2- Bir insan ve hayvan arasında dostluğun en iyi şekilde anlatıldığını düşündüğün bir kitap?

Harry Potter serisinde Harry ile Hedwig olabilir. Hem baykuşları çok severim. = )

3- Okuduğun kitaplardan, en çok içindeki aşka sahip olmak istediğin kitap?

Hiçbiri. Cidden. Genellikle beni etkileyen aşk hikayeleri mutlu mesut geçmiyor. (Şimdi spoiler geliyor, dikkat.) Heathcliff, Wuthering Heights/Uğultulu Tepeler'de "Edgar o çelimsiz haliyle Catherine'i bütün varlığıyla sevse bile yine de seksen yılda benim Catherine'i bir günde sevdiğim kadar sevemez," gibi muhteşem laflar ediyor ama sonuçta asla birlikte mutlu olamıyorlar.


Kristal'in Soruları:

1- Defalarca okuduğun kitaplardan birini öner.

Wuthering Heights/Uğultulu Telepeler. Üniversiteden beri geleneksel olarak her sene okurum. = ) (Ayrıca, bkz. Elif ve Zeynep'in Soruları No: 3.) Guilty pleasure olarak da Twilight/Alacakaranlık serisini okuyorum ara sıra. Sırf bu nedenle kitapların orijinal baskılarını almıştım bir ara.

2- Okumaktan asla bıkmayacağını düşündüğün bir yazarın kitabını öner.

Bu soruya bloguma da uyacak şekilde genç yetişkin edebiyatı çerçevesinde cevap vereyim: Lauren Oliver'dan Before I Fall/Ben Ölmeden Önce olsun. Şu ana kadar yazarın dört kitabını ve bir novella'sını okudum ve hepsini beğendim.

3- Hayalet temalı bir kitap öner.

Bir değil iki kitap öneriyorum: Tonya Hurley'nin Ghostgirl'ü ve Kendare Blake'in Anna Dressed in Blood/Anna: Kan Giyinmiş Kız'ı. = ) İlk kitap işin daha gırgırında ve eğlenceli. İkinci kitap daha kasvetli ve gizemli. 

2 yorum:

  1. Küçük Vampiiirrrr bu kitabı nasıl unuturum been. Çok güzel çok şirin bir kitaptı yaa. Vampirleri sevmemi sağlayan, evde üstüme kırmızı şalları dolayıp dolayıp koltukların üstünde uçarak -pardon zıplayarak :D- kendimi vampir ilan ettiğim bir dönemin kitabıdır. ^_^ Ama kitaplığımda yok maalesef. :( Eğer bir gün eski baskılarına denk gelirsem muhakkak alırım yalnız. :)

    YanıtlaSil
  2. Etkinliklerin vazgeçilmezi Harry :D 1984'ü ve onu okumam şart (:

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...