16 Eylül 2014 Salı

Özel Dosya: Kitabın Yanında Çay



Bu yazıda size seneler içinde kitapların yanında denediğim çeşitli özel çaylardan bahsedeceğim. Uzak doğudan gurme çaylar, bitki çayları (sanki çay zaten bitki değilmiş gibi) ve marketlerde satılan bazı çaylar, meraklısı için bu yeni Özel Dosya yazısında yer alıyor. Her çayın yanında birer adet de kitap önerim olacak. = )

Sencha 

Bin bir faydasını duyduğunuz yeşil çayı denemek istiyor ama hangisinden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Japonya'nın en popüler yeşil çaylarından biri olan Sencha, hafif aroması ile güzel bir başlangıç çayı olabilir. (Fokur fokur kaynayan suyla demlerseniz aroması ağırlaşıyor.)

Bu çayla tanışmadan önce piyasada satılan "sallama" yeşil çaylardan denemiştim fakat çok ağır gelmişti. Bir ara ablalarımdan biri aktar usulü paketlenmiş bir yeşil çay vermişti, onu ise hiç içememiştim. Sencha, bana yeşil çayı sevdiren çaydır. = )

Ne okuyalım: Hafif ve eğlenceli bir şeyler okuyalım yanında. Mesela, Hex Hall/Acemi Cadı.

Champagne Formosa Oolong

Yarı-fermante bir çay türü olan oolong, Tayvan'dan getiriliyor ve demlenmiş haliyle bildiğimiz siyah çayı andırıyor fakat aroması çok daha farklı. Şeftali suyuyla karıştırıp soğuk olarak da içebilirsiniz. Yeşil çay gibi oolong da sağlık açısından faydalı bulunuyor ve kilo vermek için de kullanılıyor(muş). Yukarıda bahsettiğim yeşil çay türü sencha ile kıyaslarsak, daha yoğun bir aroması var, bu nedenle herkese hitap etmeyebilir ama ağır bir çay da sayılmaz.

Ne okuyalım: Bu çayın yanında edebi değeri olan ama yine de bir çırpıda okunan bir kitap okuyalım. Mesela, Every Day (by David Levithan).

Jasmine Pearls

Çin'den gelen bu çay, yeşil çay yaprakları ile yasemin çiçeğinin birbirine inci tanesi gibi sarılmasıyla hazırlanıyor. Bu nedenle ilk başta şirin görüntüsüyle insanı cezbediyor. = ) Demlenirken tabii bu yapraklar açılıyor. Demlikte sekiz dakikadan fazla bekletmemek şartıyla yumuşak, hafif ve hoş kokulu bir yeşil çay elde edebilirsiniz. 

Ne okuyalım: Bu hoş kokulu çayın yanında şiir iyi gider. Cemal Süreya'dan Sevda Sözleri okuyalım.

Lipton Earl Grey 

Marketlerde bulabildiğim en hoş kokulu, en yoğun tada sahip bergamotlu çay Lipton'unki. Özellikle demlik poşeti kullanın diyorum çünkü toz halinde satılan paket hem pratik değil hem de niyeyse aynı tadı vermiyor.

Kafein oranı yüksek ve görece ağır bir çay olduğu için her bünyeye göre değil ama en az bir kere denenmesi tavsiye olunur. = )

Ne okuyalım: Bu yoğun ve leziz çaya bazı klasikleri yakıştırıyorum. Mesela, aşk ve savaşa dair A Farewell to Arms/Silahlara Veda'yı okuyalım. 

Lipton English Breakfast Tea

Boşuna "breakfast tea" denmemiş, sabah içildiğinde içindeki kafein nedeniyle alarm etkisi yaratan bir çay. Fakat bana aroması ağır geldiği için her zaman tercih etmiyorum.

Hindistan'dan assam ve Sri Lanka'dan seylan/ceylon çaylarının bir karışımı olan bu çay, adı üstünde İngilizlerin vazgeçilmezlerinden biri. 

Ne okuyalım: Bu aromatik ve buruk çayla bir suç romanı okuyalım. Mesela, Murder on the Orient Express/Şark Ekspresi Cinayeti

Ve sıradışı birkaç bitki çayı...


Isırgan Otu Çayı

Aktardan alacağınız kurutulmuş ısırgan otuna bir demlikte sıcak su ekleyip on dakika kadar beklettikten sonra içebilirsiniz. Isırgan otu da şu bin bir faydası olan bitkilerden biri olarak geçiyor. Sağlıklı bünyelerde sindirime yardımcı, idrar söktürücü özelliğinin etkileri görülüyor ve bazı yabancı sitelerde mevsimsel alerjiye iyi geldiği belirtiliyor.

Tadına gelince... Hafif ama ağızda içtikten sonra hoş bir tat bırakan otlardan değil. Bir ıhlamur değil ama ada çayı kadar acımsı bir tadı da yok. = )

Ne okuyalım: Tadını hiç yumuşatmayalım ve yanında Anne Brontë'nin Agnes Grey'ini okuyalım. 

Dağ Çayı

Bu çayla annem sayesinde tanıştım. Çiçekleriyle birlikte kurutulmuş dağ çayı yapraklarını yine ısırgan otu çayı demler gibi demleyip (birkaç dakika daha az bekletebilirsiniz) birkaç damla limon suyu ekleyerek içebilirsiniz. Tadı gayet hoş ve yatıştırıcı, ferahlatıcı bir etkisi var. Birçok faydasının yanı sıra vücut direncini yükselttiği de söyleniyor. 

Ne okuyalım: Eğlenceli ve dinlendirici bir şeyler okuyalım. Jane Austen'ın Emma'sı olur mesela. 

*Yukarıdaki gurme çayları Chado'dan alabilirsiniz. (Sitesinde online alışveriş imkanı var ve Mudo gibi çeşitli mağazalarda da satılıyor. Yine sitede çayları nasıl demleyeceğiniz yazıyor.) Bu saydığım çaylardan sadece Earl Grey ve English Breakfast'a şeker atıyorum, diğerlerini şekersiz denedim ve tatlarını ona göre belirttim. Özel çaylar için seramik demlik kullanmanızı öneririm. Benim şu anda kullandığım demlik bu.
**Çayların bazıları kimisine -tansiyon, mide ağrısı vb.- yan etkiler yapabilir, dikkatli olun.

Afiyet olsun. = )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...