23 Haziran 2016 Perşembe

Özel Röportaj: Mindy McGinnis

Yazarlarla yaptığım röportajları özlediniz mi?



Geçtiğimiz günlerde Türkçe baskısıyla raflara gireceğinden bahsettiğim Not a Drop to Drink'in yazarı Mindy McGinnis'le ülkemizdeki tüm kitap severler adına keyifli bir röportaj yaptım. Hem okuyup beğendiğim bu post-apokaliptik romanın nasıl yazıldığını hem de dünyanın bir ucunda kitaplarını yayımlatmayı başaran bir yazarın mesleğiyle ilgili düşüncelerini öğrenme fırsatım oldu.

Şimdi koltuklarınıza yerleşin ve bu güzel söyleşinin tadını çıkarın. = )

Vampirella: Öncelikle röportaj için çok teşekkür ederim Mindy. Kitabın, herkesin bir noktada durup düşünmesi gereken global bir soruna işaret ediyor: Su kaynaklarının tükenmesi. Bize konuya nasıl yaklaştığını anlatabilir misin? Romanı yazmadan önceki hazırlık aşamasında neler yaptın?

MM: Beni konuk ettiğin için teşekkür ederim! Global su sorunu hakkında çok araştırma yaptım ve kitapta direkt olarak belirtilmemiş olsa bile öğrendiğim her şeyin metne katkısı oldu. Araştırmamda kullandığım birçok kaynağı belirten, kitaba eşlik etsin diye eğitimcilere yönelik hazırlanmış bir kılavuz da var. Şuradan indirilebilir: https://library.ohio.gov/wp-content/uploads/not_a_drop_to_drink_toolkit_1.pdf


Vampirella: Kitapta sahip olduğu tek su kaynağını (göleti) korumak için elinden geleni ardına koymayan güçlü, genç bir kadınla tanışıyoruz. Bize Lynn hakkında neler söyleyebilirsin? Onu bize nasıl tarif edebilirsin?

MM: Lynn fiziksel ve zihinsel açıdan çok güçlü ancak duygusal açıdan pek gelişmemiş. Annesi, hayatı boyunca konuştuğu tek insan, bu nedenle Lynn sadece kendine öğretileni biliyor. Yani kendi hayatlarının diğer herkesin hayatından önce geldiğini, su kaynaklarının ise diğer insanların canından daha kıymetli olduğunu biliyor. 

Vampirella: Lynn, annesinden fazlasıyla etkileniyor. Aralarındaki ilişki hakkında bize neler söyleyebilirsin?

MM: Lynn'in annesi kötü biri değil; sadece dehşete düşüren zor günlerde annelik yapıyor. O, yavrusunu koruyan yabani bir hayvan ve tüm hayvanlar da yavrusuna doğada nasıl hayatta kalınacağını öğretir. Fakat hayatı yaşamaya değer kılan daha daha yumuşak konulara hiç girmiyor ki bunun anlamı da Lynn'in yaşam savaşı vermekle gerçekten yaşamak arasındaki farkı bilmemesi oluyor.



Vampirella: Şimdi zor bir soru geliyor: Bize kitabını sadece beş kelimeyle tarif edebilir misin?

MM: Az suyla post-apokaliptik yaşam savaşı. 

Vampirella: Peki sana ne/kim yazmak için ilham veriyor? Yazar olmanın en iyi ve en kötü yönleri neler?

MM: Kafamda hep hikayeler vardı, sadece yazarak bir bütün haline getirmek için gereken adımı attım. Nelerden ilham kaynağı alınır hiç bilmem, işi akışına bırakıyorum. En iyi kısmı, kitabı gerçekten anlayan ya da kitaptan istediğim şekilde etkilenen okurlardan fan mektupları ve hoş e-postalar almak oluyor. En kötüsü ise yapmamızı bekledikleri bir dünya pazarlama. Umursamıyorum ama bazen yaratıcılığın önüne geçiyor ve asıl konu bu değil.

Vampirella: Şu ana dek basılmış genç yetişkin romanları arasında en sevdiğin hangisi? Tüm genç yetişkin hayranlarının okuması gereken kitaplar hangileri?

MM: Sanırım Scott O'Dell'in Z For Zachariah'ı favorilerimden biri ve bence Leigh Bardugo'nun yazdığı her şey mutlaka okunmalı!

Vampirella: Ülkemizde genç yetişkin kitapları çok popüler. Senin kitabının da şu anda çeviri sürecinde olduğunu biliyoruz. Türkiye'deki okurlara söylemek istediğin herhangi bir şey var mı?

MM: Kitaplarım oraya ulaşacağı için çok heyecanlıyım ve gururum okşanıyor. Hikayemin dünyanın öbür ucuna ulaştığını düşünmek sahiden baş döndürücü; umarım herkes keyif alır!

Röportaj burada sona eriyor.

Romanın ülkemizdeki yayıncısı Novella Dinamik'ten aldığım bilgiye göre eylül ayında kitabın çıkma ihtimali bulunuyor fakat her an tarihte bir değişiklik olabilir.

Şimdiden herkese keyifli okumalar!

*Not: Yazarlarla yaptığım röportajlarda özellikle yaratım süreciyle ve karakterlerle ilgili sorular sormayı seviyorum. Siz en çok hangi sorularımı seviyorsunuz? Bir yazara mutlaka sorulması gerektiğini düşündüğünüz sorular varsa, bir sonraki röportajımda kullanabilmem için bana iletir misiniz? Teşekkürler. = )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...