8 Temmuz 2012 Pazar

İnceleme: Emily ve Garip Maceraları: Ben Kimim?

Kendini Karakaya adında, ufak bir kasabada bulan küçük kız, vahim bir hafıza kaybı yaşıyor. Bizler de kim olduğunu ve nereden geldiğini öğrenmeye çalışırken dahil olduğu "tuhaf olaylara" şahitlik ediyoruz.




Kaykaycı Rob Reger'ın yarattığı çizgi karakter Emily the Strange, bugün tüm dünyada tanınan ünlü bir kız. İlk kez, yaratıcısının sahip olduğu Cosmic Debris isimli kıyafet dükkanını tanıtmak amacıyla bir sticker'da görülmüş kendisi. Popülerlikten nefret eden Emily'nin, popülaritesi arttıkça defterinden elbisesine, çantasından silgisine kadar her türlü ıvır zıvırı da büyük bir gelir kaynağı olmuş. Artık Türkçe'ye çevrilmiş bir romanı da mevcut.



Kitapta Emily, aslında adını bilmiyor. Okuduğumuz metin ise bu kayıp, küçük kızın günlüğü. Daha ilk sayfalarda bilmediği şeyleri madde madde sıraladığını görüyoruz.



Tamam. Sanırım bazı notlar alsam iyi olacak çünkü bana süper acayip birşeyler oluyor ve ben şunların hiçbirini bilmiyorum:
1. Adımı
2. Başka herhangi birinin adını
3. Nerede olduğumu
4. Buraya nasıl geldiğimi


Bu gotik görünümlü, insanlardan çok kedilerle bir arada olmayı seven, zeki ve tuhaf çocuğa "kendini aradığı" yolculuğu boyunca eşlik ediyoruz. Bir ara ortaya ailesi olduğunu iddia ettiği Merriweatherlar çıksa da o bunu kabul etmiyor ve kendini ait hissetmediği evden kaçıp tekrar Karakaya'ya dönüyor. Buradan nefret ediyor ama uzakta da duramıyor. Çünkü sahip olduğu yegane hatırları Karakaya'da. Tabii, kara kedileri de.

Kitapta ilerledikçe, Emily'nin kendi adını, ailesini ve geçmişini öğrenmesine tanıklık ediyoruz. Fakat kitabın, etkisinden bir türlü kurtulamadığı sıkıcı ve monoton bir havası var. Emily, sayfalar boyunca aynı şeyleri tekrar ediyor, aynı şeylerden yakınıyor ve aynı şeyleri kafasında evirip çeviriyor. Neyse ki romana yer yer gülümseten, komik detaylar eklenmiş ve çizimlerle deneyim kısmen zenginleştirilmiş.

2009 basımı kitabın Türkçe edisyonuna kavuşması uzun bir zaman almış. Emily ile tanışmayı gerçekten istiyor ve bugünlerde vaktinizin bol olduğuna inanıyorsanız, kitaba bir göz atabilirsiniz.

Puan: 2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...