22 Mart 2016 Salı

Oyun Günlüğü | The Game Diaries #27: Stardew Valley

Akıl sağlığını korumak için bazen oyunlara sarılırsın.

Eric “ConcernedApe” Barone'un dört senede tamamladığı bağımlılık yaratıcı Stardew Valley, size bu konuda yardımcı olabilir.

Hiç bir Harvest Moon oyunu oynadınız mı? Cevabınız evet ise, Stardew Valley'yi size bilgisayar oyuncuları için tek kişilik dev bir ekibin yarattığı yeni Harvest Moon oyunu olarak tanıtmakta bir sakınca yok. Sahi, bir insan bu ölçekte bir oyunu (A'dan Z'ye kadar her şeyiyle!) bir başına nasıl üretebilir? Öyle ki otuz saat sonra bile oyunun sunabileceklerinin sadece küçük bir kısmını gördüğümü düşünüyorum. 


Modern dünyanın birçok köşesinde neredeyse yok olan değerleri bize anımsatan bu şirin ütopyada sadece dedemizden miras kalan topraklarda ekip biçmiyoruz. Çiftçilik, arıcılık, balıkçılık ve madencilik gibi uğraşlarla bile eğlenceli anlar yaşasak da bununla sınırlı değiliz. Kasabadaki karakterlerle etkileşime geçiyor, arkadaşlıklar kuruyor, sevgili oluyor ve istersek evlenebiliyoruz. Üstelik LGBTQ oyun severler de unutulmamış. Evet, "same sex marriage" bu oyunda mümkün ve gayet ilgi çekici bekarlar var. Oyundaki tüm karakterlerin ayrı birer hikayesi olduğunu, zaman ve bir parça emekle birlikte karakteristik özellikleri, yaşam tarzları ve geçmişlerine dair birçok şeyi öğrenebileceğinizi de ekleyeyim.
Ancak karakterlerin güvenini ve dolayısıyla kalbini kazanmak pek kolay değil. Geçenlerde bir oyun yazarı, günlerce hediyeler verip etkileşime geçtiği Haley'ye kasabada düzenlenen dansa katılmak için teklif götürdüğünde, "Eww... No," cevabıyla karşılaştığından bahsediyor ve oyunun gerçekçiliğini ortaya koyuyordu. Gerçek hayatta çok zorken oyunda neden o kadar kolay olsundu ki?

Özünde bir RPG olan Stardew Valley'de görevlendirme sistemi, oyuncuya neredeyse sürekli yeni bir görev atayarak oyunu renklendiriyor. Sürekli geliştirdiğimiz çiftlik evimizin hemen bitişiğindeki posta kutusuna gelen mektuplarla öğrendiğimiz bu görevler hariç kasaba merkezindeki panodan da ekstra görevler alabiliyoruz. Ayrıca kasabada düzenlenen etkinliklerde de keyifli anlar yaşanıyor ve bu etkinlikler hem neredeyse tüm karakterleri bir arada görme imkanı sunuyor hem de oyunu şenlendiriyor.


Bahsetmek istediğim diğer bir konu da sürprizler. Oyunun hiç şüphesiz gizemli bir yanı da var. Neredeyse sürekli masaya yeni bir şey getiriyor ve oyuncuyu şaşırtmayı seviyor. Şubat sonlarına doğru çıktığı anda Steam'de en çok satan oyunlarından biri olan ve oyuncuların gece gündüz oynadığı Stardew Valley'de henüz kimsenin keşfedemediği sırlar var. Bunu, en son röportajlarından birinde ConcernedApe dile getiriyordu.

Insta-classic kumaşından olan oyun, oyuncuyu saatlerin nasıl geçtiğini anlayamayacağı bir dünyaya davet ediyor. Ne kadar masum görünse de aslında bir parça dikkat gerektiriyor. Oynarken günlük sorumluluklarınızı ve hatta yemek yemek gibi insanı ihtiyaçlarınızı bile unutabilirsiniz.

Yazımı sonlandırmadan önce yapımcının gece gündüz destek verdiği oyun için multiplayer özelliği yaratma çabası içinde olduğundan da bahsedeyim. Her şey planladığı gibi giderse çoklu oyuncu imkanıyla Stardew Valley yeni bir boyut kazanabilir. Şu anda ise benim henüz denemediğim birçok mod söz konusu. Bu modlarla oyunda Pokémon'ları görmek bile mümkün. 

Oynamaya başladıktan sonra oyunun hayranlarıyla muhabbet etmek isterseniz, şu anda otuz binden fazla üyesi olan r/stardewvalley'ye abone olabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...