19 Eylül 2012 Çarşamba

Özel Röportaj: Maria V. Snyder

Thank you, Maria V. Snyder!



Bildiğiniz gibi, Eylül ayının bomba kitaplarından biri de Maria V. Snyder'ın Zehir Ustası/Poison Study isimli romanı. İşte bu merak uyandıran fantastik romanın ülkemizde yayımlanması şerefine, yazarı ile eğlenceli bir röportaj gerçekleştirdim. Hepsi şimdi VampirellaninGuncesi'nde!

Vampirella: Zehir Ustası'nın harika bir konsepti var! Bu fikri nasıl buldun?
Maria V. Snyder: Orson Scott Card'ın How to Write Science Fiction and Fantasy isimli kitabını okuyordum. Üçüncü bölümde, Card, yazarın ana karakteri seçmeden önce bir takım soruları cevaplaması gerektiğini söylüyordu. Şöyle yazmıştı, "Sıkça—özellikle ortaçağ fantazyasında—yazarlar, öykülerinin liderlerle ilgili olması gerektiğini düşünürler. Krallar ve kraliçeler, dükler ve düşesler—abartılı derecede güçlü olabilirler, evet ama genellikle özgür değillerdir. Eğer gücün insan toplumlarındaki işleyişini anlayabiliyorsanız, davranışlarını tahmin edemeyeceğimiz özgür karakterlerin,  genellikle gücün kaynağından uzakta yer aldığını bilirsiniz."

Bu yorum bana, önemli olaylara şahit olabilecek kadar gücün kaynağına yakın duran bir insanı düşündürdü fakat bir Prens ya da Prenses değildi. Yemekleri tadan bir insanı düşündüm ve birden aklımda bir sahne belirdi. Muhtemelen Kralın gözü önünde zehirlenmiş bir yiyeceği tadan bir kadın gördüm. Kral korkunç derecede  içi burkularak kadını izliyordu, çünkü ona aşık olmuştu. Bu durum, kadını merak etmemi sağladı. O kimdi? Neden oradaydı? Neden bir Kral ona aşık olmuştu? Ve Zehir Ustası doğdu. Ve akabinde Komutan geldi, Kral'a suikast düzenledi ve tüm hikayemi değiştirdi!

Vampirella: Yelena ile aranda herhangi bir benzerlik var mı?
Maria V. Snyder: Birkaç tane var. =) İkimiz de çok inatçıyız. Hikayemi, yayımlamak isteyen birilerini bulana kadar birçok yayınevine ve ajansa gönderdim. İkimiz de oldukça bağımsızız. Tek başıma seyahat ederken sorun yaşamam ve kendi başımın çaresine bakabilirim. İkimiz de öğrenmeye açız. Kitaplarım için araştırma yapmayı seviyorum. Fakat o benden daha cesur! Belanın kaynağını düşünmeden saldırıya geçiyor, ben ise geride kalıp, durumu analiz ederim. Ve o daha hazır cevaptır—benim iyi bir cevap bulmam günler sürer ama bulduğumda da iş işten geçmiş olur.



Vampirella: En çok nerede yazı yazmayı seviyorsun?
Maria V. Snyder: Yazı yazmayı en çok sevdiğim yer evdeki ofisim. Eşimin hobilerinden biri de marangozluk, bu nedenle bana U şeklinde, dolu çekmecesi olan bir masa yaptı ve ofisimin iki duvarına gömme kitaplıklar yerleştirdi. Tüm mobilyalar, ailesinin çiftliğinde yetişen kiraz ağaçlarından yapıldı. Çalışmak için harika bir yer. Kitaplarım, silahlarım, oyuncaklarım ve kaynaklarım yakınımda.


Vampirella: Zehir Ustası'nı sadece beş kelimeyle tanımlayabilir misin?
Maria V. Snyder: Zor ama deneyeceğim. Hızlı, aksiyon-yüklü, umut, inat ve arkadaşlık.

Vampirella: Konu dışı ama merak ediyorum, seni en çok hangisi heyecanlandırıyor: vampirler mi, kurtadamlar mı, zombiler mi?
Maria V. Snyder: Vampirlere yöneleceğim. Cool ve kültürlüler ve ilgi çekici bir geçmişleri ve yetenekleri var. İçinde vampirler olan kısa bir hikaye yazmıştım—çok popüler oldukları için asla yapacağımı düşünmediğim bir şeydi—fakat ortaya çıkan hikayeyi gerçekten beğendim ve geriye dönüp, genişletmek de isterim. Adı "Sword Point" ve Eternal Kiss antolojisinde yer alıyor.

Vampirella: Türk hayranlarına söylemek istediğin herhangi bir şey var mı?
Maria V. Snyder: Türkiye'deki ilk kitabımın yayımlanması beni çok heyecanlandırıyor! Yayınevinin kitabın kapağında muhteşem bir iş çıkardığını düşünüyorum ve kitabın yeni adını sevdim–oldukça baştan çıkartıcı! Umarım kitabın keyfini çıkartırsınız ve çıkartanlar için çok yakında Magic Study isimli ikinci, Fire Study isimli üçüncü kitabın çıkacağını belirteyim. Ayrıca, eğer benimle ilgili ya da kitaplarımla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz, websitemde tüm kitaplarımın ilk bölümleri olduğu gibi okuyabileceğiniz birkaç bedava hikaye de var.


Son olarak–Vampirella'ya beni bloguna davet ettiği için teşekkür etmek istiyorum—haberi duyurmak konusundaki yardımların için çok teşekkürler!

5 yorum:

  1. Çok beğendim. Yazarı da röportajı da. Sorulara o kadar ilgili cevap vermiş ki bence bunu herkesin örnek alması gerek. ;) Röportaj için teşekkürler Vampirella :)

    YanıtlaSil
  2. Çok sevindim. :)

    YanıtlaSil
  3. Mertcan Ölçer19 Eylül 2012 19:17

    Bu kitabı okumadan ölmeyeceğim. :D Süper olmuş röportaj.

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir röportaj, tebrik ederim:) okumama sebep olacak;)

    YanıtlaSil
  5. Kitabı almak ve almamak arasındaki o ince çizgide idim ama şimdi almaya karar verdim. Teşekkürler, çok güzel bir röportaj olmuş :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...