17 Ocak 2013 Perşembe

İnceleme: Crank

Canavar Kristina'yı ele geçirdi, artık tüm kontrol Bree'de.




*Düşük dereceli spoiler alarmı.

Bilinen en tehlikeli uyuşturucu madde türlerinden olan kristal meth'in (metamfetamin), kitaptaki adıyla canavarın, daha hayatının başında sayılan on yedilik Kristina'nın başına açtıklarını dehşetle takip ediyoruz. Artık kimse ona Kristina demiyor, çünkü kişiliğiyle birlikte adı da tarih oldu. Artık o sınır tanımayan, seksi parti kızı Bree.

Hayat baştan sona seçimlerden ibarettir diyor, kitap. Doğru seçimlerin insanı mutluluğa ve başarıya götürdüğünü sık sık duyuyoruz. Peki yanlış seçimler insanın başına neler açabilir?



537 sayfalık kitap, hem içeriği hem formuyla son derece ilgi çekici. Uyuşturucu temasını parmağını sallayan öğretmen tavrıyla değil, uyuşturucuya gönüllü olarak başlayan ve çoğu kez korksa da zevk aldığını söylemekten çekinmeyen bir gencin ağzından, samimi bir şekilde anlatılıyor. Tamamı serbest şiir formatında yazılanları okurken, yazarın/şairin o anda anlattıklarına göre şekillendirdiği dizileri alkışı hak ediyor. Örneğin Kristina'nın duasına uzaktan baktığınızda haç şeklinde olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde, bekaretten bahsederken v harfi (virginity'nin v'si), artık yabancı olduğunu hissettiği evinden bahsederken de ev görüyoruz ve kar yağdığını (aynı zamanda hayatının tepetaklak olduğunu anlatırken) anlatırken de sanki sözcükler sayfadan aşağıya düşüyormuş gibi hissediyoruz.

you

crash

real

hard.

Dikkat çeken bir diğer özellik ise bu kitabın tamamen kurgusal olmayışı. Ellen Hopkins'in yazdığı önsözde, kızının bu canavarla bizzat tanıştığını ve tanınmaz/tanımak istemedikleri bir hale geldiğini itiraf ettiğini görüyoruz. Romanda Kristina'nın annesinin de  yazar olmaya çalışması gözümüzden kaçmıyor.

Elimdeki kitap acı, gerçek, mutsuz, sert. Mideye inen bir yumruk gibi. Tüyleri diken diken eden bu kitabı okurken, dışarıda insanların hayatını karartan şeylerin hala elden ele dolaştığını biliyorsun. Daha beteri bu kitapta ikinci şanslar yok, mutluluğa yer yok.

Puan: 5

5 yorum:

  1. Okuduğunu goodreads'ten görmüştüm ama konusuna bakmamıştım. Kapak konuya tam uymuş. Yazarın da bunu çoçuğunda gerçekten yaşaması üzücü ve bunu bir şekilde bizimle paylaşması...
    Romanın gerçekçi bir şeyi şekillerle anlatması duyguyu daha iyi vermiş sanırım. İlgi çeken bir kitap ve üzerinde düşündürücü bir konu.
    Teşekkürler Vampirella!

    YanıtlaSil
  2. acaba kitap Türkçe'ye çevrilir mi?

    YanıtlaSil
  3. Harika bir konu. Okuduğumuz çoğu romanın aksine bizi bilinçlendirmeyi hedeflediği de çok açık. Türkçe'si çıksa da okusak keşke. :)

    YanıtlaSil
  4. ingilizcem kitap okuyacak kadar iyi olmadığı için moralim çok bozuluyo ne zaman bi kitabın konusunu beğensem bir bakıyorum türkçesi yok!

    YanıtlaSil
  5. Her zaman dil öğrenmeye başlayabilirsin. = )

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...