19 Ağustos 2013 Pazartesi

Angria Krallığı ve Gondal Evreni


Romanticism/Romantik Akımın bir dalı olan ve 18. yüzyılda The Castle of Otranto/Otranto Şatosu gibi ilk örneklerini veren Gotik yazının kraliçeleri Brontëler'in çocukken erkek kardeşleri Branwell ile birlikte fantastik ve bilim kurgu öyküleri yazdığını biliyor muydunuz?






Branwell ile Charlotte Brontë Angria Krallığı'nı kurarken Emily ve Anne Brontë ise Gondal adını verdikleri dünyayı yaratmışlar Sonuç olarak, peş peşe birçok öykü üretmişler ve bu hikayelerde Wellington Dükü gibi hem gerçek hem hayal ürünü karakterlere yer vermişler.



Bu metinler British Library'de sergilendiğinde konuk küratör Andy Sawyer, okurları aydınlatmak için bir takım açıklamalar yapmış. Kardeşlerin, bu öykülerde fantastik elementler baskın olsa da bilim kurgu sayılabilecek temalara da yer verdiklerini belirtmiş. Ayrıca, bu metinleri  ilk fan fiction örnekleri olarak da görebilirmişiz. Çünkü bugün nasıl okurlar Star Trek ya da Harry Potter için hayal gücüne dayalı fan fiction'lar üretiyorsa, o gün Brontë kardeşler de sevdikleri karakterlere ve mekanlara dair yazmışlar.



3 yorum:

  1. çok hoşlar ya, cidden ilgimi çekti. Bronte lar BKF öyküleri yazmışlar :) acaba tam öykülerin basılıp basılmadığını biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
  2. 528 sayfalık bir "Tales of Angria" toplaması var. Penguin basmış.

    YanıtlaSil
  3. harika bir kitap tam bana göre. mutlaka okumam lazım.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...