İlham kaynakları, bir kitabın oluşturulması için, özellikle o ilk kıvılcım için hayati önem taşıyor. Cassandra Clare, Clockwork Angel/Mekanik Melek'i yazarken Charles Dickens klasiği A Tale of Two Cities/İki Şehrin Hikayesi'nden ilham aldığını belirtiyor. Hatta, kitabın kurgusunu ve karakterlerini bir nebze bu klasik eserden yola çıkarak oluşturmuş.
Yazarın bir röportajında belirttiği üzere, Charles Dickens'ın edebiyat tarihine kazandırdığı bu önemli eser, dünyada 200 milyondan fazla baskısı satılmış, orijinal dili İngilizce olan kitaplar arasında en fazla baskıya ulaşmış kitap. Peki, Cassandra Clare'i bu kitaba çeken ve kendi kitabını kurgularken ilham veren yönleri nelerdi?
Yazarın, kitabındaki temaları ve Will ile Jem'in nasıl yarattığını öğrenmek için söylediklerine birlikte göz atalım.
"Şimdi size Mekanik Melek'i, İki Şehrin Hikayesi'ne birazcık dayanarak kurguladığımı söylediğimde, gerçekten birazcık demek istiyorum. Üçlemede neler olduğunu İki Şehrin Hikayesi'ni okuyarak keşfedemezsiniz (gerçi sırf eğlencesine de olsa okumalısınız). Benim korumaya çalıştığım şeyler belli başlı temalardı: Savaş teması, karşılıksız aşk teması, aşkın daha iyi insanlar olmaya çalışmamıza yol açması gerektiği fikri ve ikiz karakterler fikriydi. Örneğin; İki Şehrin Hikayesi'nde Sydney Carton (yozlaşmış, sarhoş serseri) ve Charles Darnay (sıkıcı olabilecek kadar fazla erdemli) kurgusal 'ikizlerdi', birbirlerine öylesine benziyorlardı ki insanları kandırabiliyorlardı; onlar, Viktorya Dönemindeki erdem kavramının zıt kutuplarını temsil ediyorlardı."
İki kitap arasındaki benzerlik sadece karakterlerle sınırlı kalmamış. Yazar ayrıca, A Tale of Two Cities/İki Şehrin Hikayesi'nde kitaba adını veren şehirlerin (Paris ve Londra) karşılığını da kendi kitabına eklemiş: Londra ve Londra'nın Aşağıdünyası.
Bu bilgiler dahilinde, Clockwork Angel/Mekanik Melek hayranları, kitabı başka bir perspektifle de okuyabilirler.
İki Şehrin Hikayesi okuyamamış olmama... damn. :(
YanıtlaSil