26 Haziran 2015 Cuma

Oyun Günlüğü | The Game Diaries #18: Otome Oyunları

Bugünkü yazımın konusu... Otome!

Yine bir Oyun Günlüğü yazısında bahsettiğim PSP oyunu Sweet Fuse: At Your Side'la o kadar çok eğlendim ki diğer otome oyunlarını da araştırmaya başladım. Bir ara NHK World'de izlediğim bir programda bu oyunların Japonya'da ne kadar popüler olduğunu görmüştüm ancak bildiğiniz gibi batıda niche ve bu nedenle çok fazla örneğine rastlayamıyorduk. Geçmiş zaman eki kullandım çünkü mucizevi bir şekilde son zamanlarda batıda bir visual novel/görsel roman patlaması yaşanıyor ve her geçen gün yeni bir oyunla tanışıyoruz.




Otome oyunları aradıysanız, mutlaka English Otome Games sitesini görmüşsünüzdür. İşte bu sitede haberlerin yanı sıra ücretsiz birçok oyun da meraklısına sunuluyor. Aşağıdaki seçkide bazılarının konusuna değindim ve oynadıklarım için kısa yorumlar yazdım. İsterseniz birlikte göz atalım.


Meriu tam bir oyun delisidir ve en sevdiği MMORPG oyunu Rivendell Online'da ondan önce davranıp değerli bir item'ı cebine atan çocuktan intikam almaya niyetlidir. Ancak oyunda bir görünüp bir kaybolan bu çocuğun gerçekte kim olduğu konusunda hiçbir fikri yoktur.

Ne düşündüm: Sevimli çizimleri ve ilgi çekici karakterleriyle eğlenceli bir oyundu. Biraz daha geliştirilmiş bir versiyonu (daha uzun ve detaylı bir hikaye, birkaç ekstra karakter, ekstra müzikler ile mesela) kesinlikle harika olurdu.




Asher isimli kasabada yaşayan kütüphane asistanı Tetrine'den bir gün kütüphanede bulunmayan özel bir kitap isteniyor. İşin ilginç tarafı, bu kitap sadece birkaç kişinin okuyabileceği Nell alfabesiyle yazılmış ve Tetrine bu yeteneğe sahip kişilerden biri.

Ne düşündüm: Klasik anlamda otome denilemeyecek bu oyunu illa ki bir janra sığdırmak gerekseydi, mystery derdim. Alternatif bir evrende geçen oyunda görünüşte insandan farksız fantastik yaratıklar ve katillerle karşılaşıyoruz. Fakat beni en çok etkileyen kesinlikle siyah beyaz, film noir tadında çizimler oldu. Müzik seçimi de yerinde.




Ishtera dünyasında yüzyıllarca yaşayan Dragonkind ile henüz oraya çıkan Heavenkind ırkları bir aradadır. Bir gün kadın şövalye Auralee, Berri kasabasında ejderha (Earth Dragon) olduğunu iddia eden Kerr'le tanışır ve tekrar ejderha formunu alması için birlikte bir maceraya atılırlar.



(Oynamak için önce Desura yüklemeniz gerekiyor.)

Lily Kingston, henüz üniversiteden mezun olmuştur ve hiç iş deneyimi yoktur. Şık bir İtalyan restoranı olan amcası ona yardım elini uzatır ve Lily garson olarak bu restoranda iş başı yapar. İş yerinde çekici iş arkadaşları sakar ama sevimli kızı beklemektedir.

Ne düşündüm: Aşağıda göreceğiniz romantik komedi Seduce Me'den daha düşük bütçeli olduğu her halinden belli olan bu bağımsız oyun, niyeyse Prologue demeyi uygun gördükleri uzun bölümde sadece tek bir mekanda geçiyor ve seslendirme yok. Asıl ilgi çekici kısım ise Post-Prologue bölümüne saklanmış. 




(Steam linki de var.)


Anderson Toys isimli oyuncak şirketinin CEO'su olan büyükbabası öldüğünde malikanesi liseli torununa kalır. Genç kız malikaneye girdiğinde ağır yara almış beş yakışıklıyla karşılaşır. "Uyumsuzların" saldırısına uğradığını iddia eden bu çocukların her biri aslında yaşamak için insanların cinsel enerjisine ihtiyaç duyan incubus'lardır.

Ne düşündüm: Karakter seslendirmelerini başarılı buldum. Fantastik temasıyla da ilgi çekici bir metin. Yakınlaşmayı seçebileceğiniz farklı özelliklere sahip birçok karakter var.  Bu arada oyun üç saat kadar sürüyor ve Sam'i seçtiyseniz internetten ekstra bir bölüm ("Seduce Me - Shall We Dance") indirebilirsiniz.



Bir zamanlar bir ülkenin hükümdarı öldüğünde ardında iki prens bırakır. Biri eski usul yaşam tarzına alışkınken diğeri yeniliklere açtır. Kardeşlerden büyük olanı, Abel, tahtın varisidir. Küçük kardeş Shiye ise çocukluk arkadaşı Sofia ile evlenmeyi planlamaktadır. (Yeterince gizemli mi? Oyunun tanıtımında yazan bu!)


Bu sitede tanıtılan tüm oyunların listesine erişmek isterseniz tıklayın. (Yanında yıldız bulunanları ücretsiz olarak oynayabilirsiniz.)



Daha fazla otome bulmak için Steam'e baktığımızda kütüphanenin, özellikle Greenlight projeleriyle birlikte büyümeye devam ettiğini görüyoruz. Şu anda Dandelion - Wishes brought to you, Hatoful Boyfriend, Roommates ve Royal Trap gibi çeşitli otome oyunları yer alıyor. Oyunlara özel sayfalarda varsa videoları izleyebilir, oyun içi görsellerine bakabilir ve oyuncuların kararıyla oluşan genel değerlendirmeyi görebilirsiniz. Tüm oyunların listelenmesini isterseniz de arama çubuğuna "otome" yazıp aratabilirsiniz.

Şimdi gelelim mobil platforma...



Android ya da iOS tabanlı bir telefon ya da tablet kullanıyorsanız illa ki otome oyunlarına rastlamışsınızdır. Gerçekten bir sürü seçenek var ve neredeyse hepsi ücretsiz olarak başlayıp ilk bölümünü ya da ilk birkaç dakikasını oynamanıza imkan tanıyor. Bazı eski PSP oyunlarının da İngilizce versiyonlarıyla karşımıza çıktığını görüyoruz. Örneğin; Toki no Kizuna Sekigahara Kitan/Shall we Date?: Demons’ Bond - The Path of Exile gibi. Ancak pek mobil oyun oynamadığım için şu anda bu konuda bir tavsiyede bulunamayacağım. İçlerinden oynayıp beğendikleriniz varsa yorum olarak gönderebilirsiniz.

Şimdiden herkese keyifli oyunlar!

3 yorum:

  1. Türkçesi olam varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç oturup araştırmadım.

      Sil
    2. Aşkito`m diye bir Otome oyunu var türkçesi var ve bence en iyisi

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...