17 Ocak 2014 Cuma

Vampirella'nın Kitaplığı | Vampirella's Bookshelf #1

Yeni bir kategoriyle karşınızdayım! "Vampirella'nın Kitaplığı" isimli yazılarımda kitaplığımdaki basılı kitaplar hakkında gevezelik etmek istiyorum. Tabii ki görseller eşliğinde! İşlediğim kitapların kitaplığıma ulaşma sürecini de anlatacağım bu yeni yazılarımı seveceğinizi umuyorum.

İlk yazımda üç hardcover kitaptan bahsedeceğim: Maggie Stiefvater'ın Shiver'ı, David Levithan'in Every Day'i ve Lauren Oliver'ın Delirium'u.





Kitaplığıma dahil oldukları tarihlere bakarsak, Shiver'a önceliği tanımakta bir sakınca yok. Bu kitabı D&R'ın online mağazasından iki sene önce almıştım ve hiç açıp okumadım. Evet! Çünkü daha önce kitabın audio book edisyonunu dinlemiştim. 

Sırtının ortasında gözüme çarpan ve parmağımla dokunmak istediğim minik bir darbe izi var. Nasıl ve ne zaman olduğundan emin değilim. Ya kitaplarımın üstüme yıkıldığı günlerden biriydi (oluyor böyle şeyler) ya da temizlik yaparken veyahut bir yerden bir yere taşırken oluşuverdi. Aldığımda böyle bir şeyi fark etmemiştim ve önceden çektiğim bu fotoğrafa da yansımamış.

Scholastic etiketli kitap, ilk olarak ABD'de 2009'da basılmış. Dust jacket'ını çıkartınca bembeyaz kapağının üzerinde bir yaprak baskısı görüyorum. Kapak tasarımında kullanılan yapraklardan biri fakat daha irice. Diğer kitapların yanına konulduğunda ne kadar güzel göründüğü iyice ortaya çıkıyor. Tasarımı yapan Christopher Stengel'ı tebrik etmek gerek. = )



Bir sonraki kitap, elime ulaşsın diye haftalarca beklediğim David Levithan'in Every Day'i. Masrafı bir yana beklemek bile yoruyor bazen insanı. Bu kitabımı, Robinson Crusoe 389 (her yer Taksim) aracılığıyla yurtdışından temin etmiştim. 

Sadece kapak görseline bakarsanız, belki çok etkilenmezsiniz fakat kitap üzerinde gerçekten muhteşem duran bir tasarıma bu. Dahası, kapağı ellediğimde sanki tereyağına dokunur gibi hissediyorum. Yumuşak bir his bırakıyor parmaklarımda. Amerikanlar gerçekten matbaa konusunda çok ilerideler! Şimdi şöyle bir evirip çeviriyorum da bir detay fena gözüme batıyor: Arka kapakta ISBN bilgilerini içeren beyaz etiket. Yapışkanlı olsaydı herkes söküp atardı diye düşünüyorum. Öylesine uyumsuz duruyor.

Hem editör hem yazar olan David Levithan'in bu 322 sayfalık romanı, yazarla tanışmama vesile olduğu için gözümde ayrıca değerlidir. 

Şimdi sırada bu yazıda yer alan tek ikinci el kitap var: Delirium. Betterworldbooks'tan makul denilebilecek bir fiyata aldığım kitap, bayağı "sevilmiş". Okurken dikkatli olduğumu hatırlıyorum. ABD'deki meşhur library sale'leri duymuşsunuzdur; bu da oralardan elime ulaşan kitaplardan biri. 

Delirium'un yeni kapak seti beni pek tatmin etmemişti. Elimdeki baskıya bakarak, bu kadar hoş bir tasarımı tarihe gömmelerinin tek sebebi Amerikan gençliğine bağıra bağıra "bu bir YA romanıdır" demek istemeleridir herhalde diye düşünüyorum. Pazarlama açısından ekstra bir başarı sağlamış olabilir belki ama benim tercihim daima orijinal tasarım olarak kalacak. Ayrıca, ikinci kitabın kapağının baskı kalitesi, kesinlikle bunun kadar yüksek değil. O da kitaplığımda yer aldığından ileride bir yazıda bahsini tekrar açabilirim.

Şimdilik bu kadar. Tekrar görüşürüz. = )

6 yorum:

  1. David Levithan'ı umarım bir yayınevi alır. bu köşeyi sevdim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum. John Green modasından sonra belki heves ederler. = ) Teşekkürler.

      Sil
    2. Umarım. Ben önerebildiğim yayınevlerine öneriyorum :)

      Sil
  2. ya bu kitapları nasıl edinebilirm onu bilmiyorum ben. Yabancı kitaplar okumak çok sıkıntı oluyor benim için sürekli e pub da olmuyor satın almak lazım

    YanıtlaSil
  3. Bu tarz ingilizce kitapları nerden ediniyosun acaba eğer söyleyebilirsen çok severim ayrıca the heiride nerden okuduğunu acayipp merak ediyorum umarım cevaplarsın😇

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, The Heir'i e-kitap formatında okudum. Ayrıca, bu konudaki blog yazımı okumanı tavsiye ederim: http://vampirellaninguncesi.blogspot.com.tr/2013/01/rehber-ingilizce-kitap-nereden-alnr.html

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...