Ara sıra böyle sağlıkla ilgili yazılar yazıp sizlerle paylaşmak hoşuma gidiyor. Bu aralar araştırdığım konu ise ülkemizdeki kitap severlerin büyük bir kısmını genç kadınlar oluşturduğundan mutlaka okurlarımın çoğunun ilgisini çekecektir.
Konu, ojeler.
Her zamanki gibi "kendi araştırmanı kendin yap" tavsiyesiyle size araştırma yapabilmeniz için tüyolar vereceğim. Böylece ben dahil kimsenin sözüne güvenmek zorunda kalmayacaksınız.
Kabul edelim, çoğumuz oturup ojelerin zararlarını pek düşünmedik. Ülkemizde "oje ucuz olur" mantığı çok yaygın ve mağazalarda daha düne kadar renkleriyle başımızı döndüren ojeler hep bu kategorideydi. Keseyi yormaz diye attık sepete. Etiketlerini kontrol etmek de aklımıza gelmedi. Ancak bu yazdıklarımdan yanlış bir sonuç da çıkartmamalısınız. Çünkü "pahalıysa iyidir" diye de bir şey yok. Az sonra göreceksiniz.
Öncelikle lafa şu etiketten başlayalım: "Big 3".
2004'te Avrupa Birliği'nin kozmetikte kullanımını yasakladığı insan sağlığına zararlı maddeler var. Formaldehyde, dibutyl phthalate ya da kısaca DBP ve toluene, ojelerde kullanılmaması gereken ama ısrarla kullanılan zararlı maddeler arasında. Kanserden astıma kadar birçok hastalığa neden oldukları belirtiliyor. Ojelerinin sağlığa zarar vermediğini iddia eden markalar, genellikle "big 3 free" etiketiyle anılıyor. Bir de bunun big 5'ı var ama en iyisi bloglarda ve forumlarda verilen farklı farklı listelere kafa yormadan kendi araştırmalarınızı yapmanız. Çünkü ortalıkta çok fazla bilgi kirliliği var ve yağmurdan kaçarken doluya yakalanabilirsiniz.
Olay yeni başlıyor.
Sağda solda "zararsız" olarak lanse edilen ojelerde bile Benzophenone ve Formaldehyde Resin gibi zararlı maddeler var. Goodguide gibi bir siteden ithal ojelerin içeriklerini inceleyebilirsiniz ve incelemelisiniz de!
Şimdi birlikte fiyat ayrımı yapmadan birkaç markanın oje serisine göz atalım:
Maybelline Salon Finish:
- İçeriğinde 8 tane düşük düzeyde sağlık riski taşıyan madde ile 2 tane direkt yüksek risk taşıyan madde alıyor. Bu 2 madde Dibutyl Phthalate ve Benzophenone.
Sephora Collection Nail Lacquer:
- 4 adet düşük risk taşıyan madde ile karşılaşıyoruz. (Citric Acid, Isopropyl Alcohol, Phosphoric Acid ve Butyl Acetate içeriyor.) Yani, yukarıdaki ojeye kıyasla daha güvenli bir tercih olacaktır. En azından içeriğinde yüksek risk taşıyan bir madde yok.
Maybelline Color Show:
- İkinci kez aynı markadan bahsediyorum çünkü markaların farklı oje serilerini tek tek araştırmanız gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Yukarıdaki "Salon Finish" serisinin aksine bu ojede 3 tane düşük risk grubundan maddeyle karşılaşıyoruz.. (Butyl Acetate, Isopropyl Alcohol ve Mica.)
Wet n Wild Fast Dry:
- Gratis mağazalarında görebileceğiniz bu ojenin içeriğinde ise Cocamide Dea isimli yüksek sağlık riski taşıyan kanserojen bir madde bulunuyor. Ayrıca, Isopropyl Alcohol ve Butyl Acetate da düşük risk kategorisinden maddeler.
Sally Hansen Complete Salon Manicure
- İçinde Triphenyl Phosphate maddesi bulunuyor. Avrupa Birliği'nin REACH programı kapsamına dahil edilen ve çok yüksek risk taşıyan maddelerden biri. Ayrıca, düşük risk taşıyan Isopropyl Alcohol ve Butyl Acetate, bu ojede de yer alıyor.
Şimdi sıra sizde. İçeriğini öğrenmek istediğiniz ojeleri yazın ve aratın. Bulduğunuz maddeleri araştırmayı da ihmal etmeyin.
Elinizdeki ojelerin ise etiketlerini mutlaka kontrol edin. Sırf bir yerlerde şu marka güvenli dendiği için boşvermeyin. (Yukarıda belirttiğim gibi markaların serilerini de tek tek incelemelisiniz. Bir seride olmayan madde diğer bir seride çıkabiliyor.) Şişelerin üzerindeki içeriklerin yazılı olduğu bu etiketler genellikle çift taraflı ya da iki katlıdır. Örneğin; Flormar ojelerde etiketi soyup hemen arkasına bakarsanız Benzephenone-3 gibi maddeleri açıkça görebilirsiniz.
Etiketlerde Türkçe karşılıkları yazmadığı için ben de bu yazımda kullanmadım fakat araştırmalarınızda kullanabilmeniz için bazı kimyasal maddeleri dilimizde geçtiği şekliyle aşağıya yazıyorum:
- Benzephenone: Benzofenon
- Isopropyl Alcohol: İzopropil Alkol
- Butyl Acetate: Butil Asetat
- Triphenyl Phosphate: Trifenil Fosfat
- Phosphoric Acid: Fosforik Asit
- Citric Acid: Sitrik Asit
- Dibutyl Phthalate: Dibutil Ftalat
Tırnağınıza ne sürdüğünüze dikkat edin. = )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder