2 Eylül 2011 Cuma

İnceleme: Beyin Okuyan




Neden Kitap tarafından yayımlanan Gifted/Seçilmiş serisinin ikinci kitabı, ilk kitapta tanıştığımız zihin okuyabilen Jenna isimli karaktere yoğunlaşıyor.

İlk olarak, kitabın son derece amatör bir çeviriye sahip olduğunu belirtmeden edemeyeceğim. Gerek Amerikan kültürünü tanımamaktan ileri gelen, günlük deyişlerin yarım yamalak çevirileri, gerek kitabın adına kadar sirayet eden "beyin okuyan" tarzı mantıksız hatalar kitaptan alacağınız zevki baltalayacaktır. Öte yandan, elimizdeki kitap ilki gibi bir çırpıda okunabilecek kadar eğlenceli.



Jenna, Meadowbrook Ortaokulu'nda okuyan "seçilmiş" bir öğrenci. Tüm o "gotik imajın" altında aslında sevgiye muhtaç bir kalp (!) taşıyor yavrucak. Fakat kitap detay vermekten kaçınan bir anlatıma sahip ve Jenna'nın yanında gerçekleştirdiğimiz bu kısacık misafirliğimizden ciddi bir karakter analizi yapabilecek kadar çok materyal elde etmemiz de pek mümkün olmuyor. (O halde, "tahmin yürütmeye" başlıyoruz.) Yazar böylece bizden ilk eksi puanını almış oluyor.

Romanda bahsedilen özel çocukların özel dertleri oluyor ve bazı uyanık geçinen insanlar onları kullanmaya çalışıyor. İlk kitapta olduğu gibi "asıl olayın" sonunu tahmin edebilsek de okurken bu süreçten keyif alıyoruz.

Yine okurken keşke "seçilmişler sınıfına" daha fazla yer verilseymiş ve keşke Jenna dışındaki çocuklar daha fazla söz hakkı olsabilseymiş dedirtiyor bize. Çünkü hepsi birbirinden cazip yeteneklere sahip çocuklara adanmış bir kitabı ellerimizde tutuyoruz. Bu çocuklardan kimisi ölülerle konuşabiliyor, kimisi geleceği görebiliyor.

Eserin en ilgi çekici bulduğum kısmı, Amanda'nın yıllar ve yıllar önce hayatını yitirmiş olan Rick ile iletişime geçmesine ve Rick'in yazdığı "Nancy" isimli kısacık aşk şiirine dair satırlar oldu. Eh, tabii ki tüm bunlar derinlere inmekten kaçınılarak yazılmış minik bir yan öykü tadında sunuluyor. Muhtemelen yazar, hitap ettiği okuyucu kitlesine (ortaokul, en fazla lise öğrencileri) bu kadarını sunmayı uygun görmüştür ve biz yetişkinler de bu kadarıyla yetinmek durumundayız.

Puan: 2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...