3 Mayıs 2014 Cumartesi

6 Blogger İle "Kitaplarda Sevmediğim 5 Şey"

Kitaplara bayılıyoruz ama okurken sevmediğimiz şeylerle de karşılaşmıyor değiliz. İşte bu etkinliğimizde katılımcı blogger arkadaşla birlikte bunlardan bahsedeceğiz.



Etkinliği tamamlayan blogger'lar:




*Etkinliğe katılmak isterseniz, blogunuzda konuyu işleyin ya da cevaplarınızı gönderin.

Aşağıda listemi görebilirsiniz.

1. Popüler Kitabın Çakması

Evet, bir şey popüler olursa, halk arasındaki tabirle çakması çıkar. Neredeyse peşi sıra. Bu genç yetişkin kitaplarında hoşuma gitmeyen ve sıklıkla karşılaştığım bir şey. Örnek vermek gerekirse, Twilight/Alacakaranlık çakmalarından bahsedebilirim. Örneğin; Jennifer L. Armentrout, her ne kadar Goodreads'de bazı yabancı okurlar "parodisini yapmaya çalışmış" dese de Obsidian/Obsidiyen'de tipik bir çakmayla karşımızdaydı. Sadece karakterlerin adını ve süper güçlerini değiştirerek kitap kopyalayan o kadar çok yazar var ki. Bir diğer örnek; My Blood Approves ile Amanda Hocking. Eminim bu yazıyı okuduğun sırada aklına hemen birkaç örnek gelmiştir. = )

2. Kararsız Karakterler

Kimi sevdiği, kimi sevmediği, ne düşündüğü belirsiz bir karaktere katlanmak güç. Genç oldukları için hafif kafa karışıklıklarında sesimizi çıkartmıyoruz ama bu kadar şaşkın olunmaz ki! En bariz örneği aşk meşk konularında görüyoruz: Bazısı direkt yedi kocalıya bağlıyor. = )

3. Book Packaging 

Bu konuyu daha önce bir Özel Dosya yazısında işlemiştim. Okumak için tıklayınız!

4. Serilerin Problemli Son Kitapları

Başlamadan önce tüm serinin olay kurgusunu şöyle bir düşünüyorlar mı yoksa kafalarına estiği gibi ya da okurların istediğini düşündükleri şekilde mi karalıyorlar bilmiyorum. Çok beğendiğin serilerin bile son kitaplarında hayal kırıklığı yaşayabiliyorsun. Bu çok mantıksız. Çünkü o seriyi eğrisiyle doğrusuyla sevmiş, dünyanın işleyişini anlamış ve karakterleri benimsemiştin. Son anda sana öyle bir şey sunuluyor ki soğuyorsun. Örnek olarak; Matched/Eşleşme serisi diyebilirim. (Serinin son kitabı için yazdığım yorum burada.)

5. U Dönüşleri

Yazar, yarattığı dünyanın işleyişine ters şeyler yumurtlar. Karakterleri devam kitabında A'dan Z'ye değiştirir vs. Bu tip u dönüşleri hoşuma gitmiyor.

Hepsi bu kadar mı? Değil. 

Yukarıda saydıklarım dışında, mal varlığı karşısında büyülenen karakterler de bana çok itici gelir. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi. Mesela, bu karakterlerin (genellikle dişi olurlar) aldıkları pahalı bir hediye karşısında dilleri tutulur, konuşamaz olurlar ya da karşılarındaki insanın arabasına, evine, saatine hayran kalır, resmen zenginliğinden büyülenirler. (bkz. Tiger's Quest) Bir de araştırma yapılması gereken bir konuda yazar hiç araştırma yapmamışsa beni kitabından soğutur. Kitleyi küçümseyerek, "ne desem inanacaklar zatenci" bir tutum sergiliyorlar sanki. = ) (Bunu da en son Catching Fire/Ateşi Yakalamak'ın sonlarında gördüm. Okuduğum tüm kitapları düşünürsem, bir dünya örnek verebilirim.)

5 yorum:

  1. Şu maddeleri 20-25 mi yapsaydık acaba :D Bunlara da katılıyorum (:
    Sinir oluyorum yazdıklarına da. Kararsızlara mı daha çok çakmalara mı karar veremedim bile :D
    O yazarın diğer serisi de çakma diyorlar. Hoş durmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bir arkadaşım Vampire Academy/Vampir Akademisi hayranı ve birebir çakması demişti. = )

      Sil
  2. "Mal varlığı karşısında büyülenen karakterler" -> Al benden de o kadar. Hemcinslerimin bu kadar salak şekilde yazılması sinirimi bozuyor, böyle olmayan çok kadın var çok şükür ben de onlardan biriyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tiger's Quest yorumumu okumuş muydun? Mutfak robotuna bile gelen tepkiyi görmelisin. = )

      Sil
  3. Listeyi hazırladıktan sonra diğerlerini okuyup aslında beni çok sinir eden şeylerin yarısını eklemediğimi fark etmek :/

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...