16 Nisan 2013 Salı

İnceleme: Reached

Cassia, Ky ve Xander ile özgürlüğe giden yolda son macera.


*Düşük dereceli spoiler alarmı.



I realize now how much courage it takes to choose the life you want, whatever that might be.


Serinin üçüncü ve son kitabı Reached'de her okurun merak ettiği sorular, tahmin ediyorum ki şöyleydi: The Society'nin durumu ne olacak? The Pilot kim? The Rising başarılı olacak mı? Cassia ile Ky kavuşacaklar mı? Xander'a ne olacak? İşte bu soruların cevabı veriliyor ama kitabın sanki seriden bağımsızmışcasına farklı bir yöne kaydığını ve tonunun da kısmen değiştiğini görüyoruz.



Kitabın en büyük artısı, kesinlikle üç karakterin de bakış açısıyla olayları okumamız. İlk defa Cassia, Ky ve Xander aynı kitapta yaşadıklarını aktarıyorlar. Fakat kitabın yıldızının kesinlikle Xander olduğunu düşünüyorum.



It’s not exactly easy to save things for the future when the present is so uncertain.


Reached, serinin hem bilim kurgu yönünü destekleyecek şekilde ve ciddi hem de romantizmi hissettiren, yoğun ve karanlık bir tonda yazılmış. Bazen karakterlerin çaresizliği katlanılamayacak boyuta ulaşıyor. Fakat daha sonra, tekrar geleceğe umutla bakıyorlar ya da bakmak zorunda hissediyorlar. Yazarın bazen çok acımasız, bazen de son derece merhametli davrandığını düşünüyorum.



Some people think the stars must look closer from up here. They don't. When your'e up here, you realize how distant they really are-how impossible to reach.


Diğer yandan, kitabın "problemli" kısımları da yok değildi. Mesela, aynı anda büyük bir olaya karışmamış üçlünün (Cassia, Ky ve Xander) the Pilot'ın medet umduğu isimlere dönüşmeleri bana pek inandırıcı gelmedi. Bu pat diye gerçekleşen olay kağıt üzerinde plastik duruyor. Bildiğiniz gibi The Society'de iyisiyle kötüsüyle, asiler ve yandaşlar da dahil olmak üzere milyonlarca insan yaşıyor. Neden bu üç kişi seçiliyor? Bu üç genç, aylardır birbirlerini görmüyor, belirli amaçlar uğruna kendi başlarına çabalıyorlar. Kısaca, the Pilot'ın cımbızla çeker gibi bu üç kişiyle maceraya atılması bana inandırıcı gelmedi. Yazar kendince sebepler sunsa ve özellikle de durumu the Pilot'ın "çaresizliğine" yorsa da okur olarak ben pek ikna olmadım.



For a moment, I’m a part of it all. Then I’m just apart.


Bu kitapta en çok merak ettiğimiz şeyler, yazının başında da belirttiğim gibi the Society'nin durumu ve karakterlerimizin özgürlüğe giden yolda seçimleriydi. Fakat spoiler vermeden belirtmek gerekirse, kitabın yarıdan fazlası belirli bir olay ve o olayın etrafında şekillenen kaosa adanmış ki okurken sabırlı olmak için bazen çabalamak gerekiyor. Aksiyon dozunun eksikliğinden bahsetmek, sanırım yerinde bir tespit olacaktır.

Son tahlilde, Reached'in kendisinden önce gelen ilk iki kitabın birkaç adım gerisinde durduğunu söyleyebilirim. Fakat bu kötü bir kitap olduğu anlamına gelmiyor ve bir şekilde, okumaya alıştığımız üç karaktere ve Matched evrenine veda ediyoruz.

Puan: 3

1 yorum:

  1. Merhaba şöyle bir soru sormak istiyorum the society yıkılıyormu ve kitapta aksiyoun varmı ? :D the society yıkılıyormu derken hani sistem yıkılıyormu :D

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...