29 Ocak 2015 Perşembe

Alternatif Post: İlk Elektro Gitarımı Aldım

Bu yazıda biraz müzikten bahsedeceğim...



Birkaç ay merak edip araştırdıktan sonra 18 Ocak'ta Ibanez'in Gio serisi elektro gitarlarından birini aldım. Özellikle aradığım modelin istediğim rengini Tünel'deki o kocaman, göz alıcı mağazada bile bulamamıştım ama kısmet, Kadıköy'de karşıma çıktı.

Gitarımın yanında Cort'un amfilerinden birini de aldım. Biliyorsunuzdur klasik gitarların aksine elektro gitar amfisiz düşünülemez. Sonra akord cihazı da edinmem gerekti ve... Rengarenk penaları toplamaya başladım. Böyle giderse büyük bir koleksiyonum olacak. = ) Pedalları da unutmamak gerek. Sanırım en kısa zamanda bir tane edineceğim.

Bu aralar gitarımı şöyle bir gözden geçirmesi için bir luthiere götürmeyi düşünüyorum. Yeni alınan gitarların setup'ının yapılması gerekiyor çünkü ithal edilen bu gitarlar, hava değişimi, mağazada ya da depoda bekleme gibi şeylerden etkileniyorlar. Açıkçası aldığım mağazada herhangi bir ayar yapmamışlardı hatta tremolo kolunu vermeyi de unutmuşlardı. Çalarken kalın tellerde (bilhassa kalın mi/low e) herhangi bir perdeye bastığımda bir cızırtı oluştuğunu fark ettim. Yine aynı mağazada gitar yeni olduğu için cızırdama yapacağını söylediler ama pek aklıma yatmadı. İnternetten araştırdığımda bunun, yani en kalın telin cızırdamasının çok sık karşılaşılan bir durum olduğunu gördüm ve kolayca çözüleceğini umuyorum. Aklıma gelen çözüm truss rod ile ilgili ama kendim kurcalamak istemiyorum. Ne olur, ne olmaz. = )

Aslında ilk defa gitar sahibi olmadım. Çocukken bir klasik gitarım vardı. Fakat o zamanlar biraz da kaynaklar kısıtlı olduğundan (internetin o günkü hali bambaşkaydı) pek igilenememiştim. Bir de niyeyse, "Önce klasik müzik öğren, ondan sonra," gibi cümleler kurulurdu. O zamanlar kurslarda klasik müzik besteleri çalıştırılırdı ve ben kursa gitmemiştim. Gitarla Wolfgang Amadeus Mozart çalmak istemiyorsan, kurslarda bununla karşılaştığında gitardan ya da komple müzikten soğuyabilirsin. Sanırım içgüdüsel olarak en doğru kararı vermişim.

Yani, sen hangi müzik türünü çalmak istiyorsan, ona göre bir müzik aleti alıp işe başla derim sevgili okur. Amaç eğlenmek ve müzik yapmak çok eğlenceli. = )

Bu arada klasik müzik sevmediğim gibi bir sonuç çıkmasın. Kitaplığımdaki Bach ve Chopin CD'lerine ne demeli? Yo-Yo Ma'yı canlı dinlemek istemez miydim? Tabii ki. Fakat anlatmak istediğim başka bir şeydi. = )

2 yorum:

  1. Bundan birkaç yıl önce 5 yıllık keman eğitimimi bıraktım çünkü klasik müziğin bana göre olmadığını fark ettim. Ben elektrogitar çalmayı öğrenmeyi çok istiyordum, hatta kendim internetten gitar derslerine başlamıştım. Ama doğru düzgün bir gitarım olmayınca, düşük bir verim aldığımı fark ettim. Sanırım artık yeni bir çalgı öğrenmek için geç kaldım. Lisenin sonlarındayım.. Ama aldığınız gitara bayıldım, hayırlı olsun :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler. = ) Keman da harika bir çalgı. Beş senede dünyaları öğrenmişsindir. Ben şu ana kadar hiç müzik eğitimi almadım ama kendi başıma öğrenmeye çok meraklıyım. Bir de "lisenin sonları", buradan bakınca bir şeylere adım atmanın tam vakti gibi geliyor bana ve aslında... Klişe gibi gelebilir ama hiçbir zaman bir şeyler öğrenmek için geç değil. = )

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...