25 Temmuz 2016 Pazartesi

Mid-Year Book Freakout: 2016 Edition

Etkinlik zamanı!



Etkinliğe davet ettiği için PeriodicLibrary'den Eslem'e teşekkürler. = ) Bu etkinlikte geride bıraktığımız yılın ilk yarısına odaklanarak aşağıdaki soruları cevaplıyoruz. Siz de katılmak isterseniz, cevaplarınızı hem bana hem de Eslem'e gönderebilirsiniz. 

İşte benim cevaplarım:


1. Şu ana kadar okuduğun en güzel kitap?
Agatha Christie'nin And Then There Were None/On Küçük Zenci'si diyorum. Tam bir suç başyapıtı ve türe ilgisi olan herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Dizisini, filmini izlemeyin. Önce mutlaka kitabı okuyun, nasıl olsa sonra onlara göz atma ihtiyacı duyacaksınız. = ) Fakat dil bilen arkadaşlara Türkçe okumamalarını tavsiye edeceğim çünkü tık.
2.Şu ana kadar okuduğun en iyi devam kitabı?
Pek fazla devam kitabı okumadım ve okuduklarım arasında hiçbirine de yüksek puan vermedim. İşte Charlaine Harris'in Sookie Stackhouse serisinin, Kiera Cass'in The Selection serisinin devamı gibi kitaplar okudum ama daha çok seri başlarına ve tekil kitaplara yöneldim. Bu nedenle bu soruya yok öyle bir şey diyeceğim.
3.Okumak istediğin ama henüz okuyamadığın yeni çıkan bir kitap?
Ülkemizde çıkan Türkçe baskılardan okumak istediğim Six of Crows/Kargalar Meclisi geliyor aklıma ama çıkalı aylar oldu ve okuma fırsatım olmadı. Yurtdışında ise David Levithan'le Nina LaCour ortak projesi You Know Me Well, bir de kapağında SF köprüsü Golden Gate olunca ilgimi çekiyor. Sırf kapaktan dolayı değil, kitap orada geçiyor. = ) Sonra Evelyn Skye'ın burada tanıttığım The Crown's Game'i var. Aslına bakılırsa daha çok kitap sayabilirim ve listeme her hafta yenilerini ekleyerek asla bitmeyecek bir TBR listesi oluşturabilirim. 
4. İkinci yarıda çıkmasını çok beklediğiniz bir kitap?
Çok büyük bir hevesle beklemiyorum ama 31 Temmuz'da yayımlanacak Harry Potter and the Cursed Child metni ilgimi çekiyor diyebilirim. 
5. Sizi hayal kırıklığına uğratan kitap?
Bundan çok var işte. = ) İnsan zaten her kitaba umutla başlıyor, kötü çıkacağını ya da beklentilerinin çoğunu karşılamayacağını bilse diyelim, eline dahi almaz. The Selection serisinin son kitabı The Crown/Taç, Elle Kennedy'nin The Deal/Anlaşma'sı, en son yorumladığım kitap Addicted to You, Suzzanne van Royen'ın Scardust'ı, bir kısım okurun övgülere boğduğu The Accident Season ve daha birçok kitap. 
6. Sizi şaşırtan bir kitap?
Olumlu anlamda şaşırtan diyeceğim, The Great Gatsby/Muhteşem Gatsby. Şöyle ki bu kadarını beklemiyordum. Evet, bekliyordum ama bu kadarını değil. Yazarın üslubuna hayran kaldım. Hem kulağa basit gelen hem de sanat eseri cümleler. İşte, "There was an excitement in her voice that men who had cared for her found difficult to forget: a singing compulsion, a whispered "Listen," a promise that she had done gay, exciting things just a while since and that there were gay, exciting things hovering in the next hour," gibi. Yazarın bir bakıştan, gülüşten, ses tonundan çıkarttığı anlamlar müthişti. = ) Kısacık bir yorumum var, burada duruyor.
7.Favori yeni yazarınız?
Hımm... Öyle bir şey yok sanırım. Yine de 2016'nın ilk yarısında sonunda tam metnini okuduğum The Great Gatsby/Muhteşem Gatsby, beni Fitzgerald kitapları okumaya heveslendirdi. Yine daha önce sadece Kürk Mantolu Madonna'sını okuyup çok beğendiğim Sabahattin Ali'nin öykü toplaması olan Yeni Dünya'yı okudum ve o da yazara olan sevgimi pekiştirdi. Lisedeyken hep Sait Faik gibi bir öykücü olmak isterdim, ondan ilham alırdım. Şimdi Sabahattin Ali'nin de yazma çizme işiyle uğraşanlar (özellikle öykücüler) için ne kadar büyük bir ilham kaynağı olduğunu öğrenmiş oldum. Henüz tanışmayanlar varsa aranızda: Zaman kaybetmeyiniz. = )
8.En yeni kurgusal aşkınız?
Oyunbozanlık gibi olmasın ama ben okuduğum kitaplardaki karakterlere aşık olan bir kadın değilim. Çünkü genellikle karakterlere inanmakta güçlük çekiyorum. Aklıma ilk gelen örnek: İşte hepsi müthiş pis hayatlar yaşayan, müthiş pis kaslı, müthiş pis aşıklara dönüşen çocuklarla dolu kitaplar sunuluyor önümüze... ki tamamen saçmalık. En son okuduğum kitaplardan biri olan Addicted to You'daki çocuk alkolikti ve o bile kaslarını sergiliyordu, WTF? Daha spor salonunun merdivenlerinden çıkarken ölürsün dostum. = ) Yani, detaylar bile mantıksız, yazarlar sırf o kafalarındaki "mükemmel" görüntüyü oluşturmak için umutsuzca çabalıyorlar. Karaktere temel hatlarıyla baktığında zaten gülüp geçiyorsun. İnsanları öldüren ve ölmelerini emreden acımasız tipler, bir kadınla tanışınca şiirler yazan, kapısına çiçekler bırakan romantik adamlara dönüşüyorlar falan filan. Kadın yazarların genellikle erkek karakterleri yazarken saçmaladıklarını düşünüyorum. Aaah, bu konuda sanırım saatlerce konuşabilirim. 
9.En yeni favori karakteriniz?
Anya Allyn'in Dollhouse diye bir kitabı var ki müthiş. Oradaki küçük psikopat kızımız Jessamine diyebilirim. = )
10.Sizi ağlatan kitap?
Sarah Fine'ın 5/5 puan verdiğim muhteşem The Impostor Queen'inde duygulandığımı gizleyemem.
11. Sizi mutlu eden kitap?
Assassin's Creed'in genç yetişkin kitabına dönüşmesi sevindirici bir gelişmeydi. İlk kitap Last Descendants'ı da erkenden okuma fırsatım olduğu için mutlu olmuştum. 
12. En beğendiğiniz kitaptan uyarlanan film?
Yedi yıldır üyesi olduğum IMDB'ye şöyle bir bakınca, film değil ama TV için mini-dizi uyarlaması yapılan And Then There Were None diyebilirim. 7/10 puan vermişim, hiç fena değil. Aidan Turner çizdiği Philip Lombard portresiyle çok başarılıydı diye hatırlıyorum. Şu kareyi de şuraya bırakıyorum.
13.Bu yıl yazdığın favori kitap yorumun?
Yaptığım işlerin kalitesine insanların karar vermesi daha doğru. = ) Yine de sanırım The Deal/Anlaşma yorumum hiç fena olmadı. Geçenlerde kitaba bayılan biri okudu ve kitaba olan bakış açısının değiştiğini söyledi. Hımm.
14.Bu yıl satın aldığın en güzel kitap?
Kapaklara şöyle bir bakınca The Martian/Marslı (ilk Türkçe baskısı) hiç de fena gözükmüyor! 
15.Yıl sonuna kadar neleri okumak istiyorsun?
To-be-read listem epey kalabalık. Okuyacağım deyip sonradan vazgeçtiğim kitaplar da olmuyor değil. Yine de kısa süre içinde okumak istediğim birkaç NA romance var. Colleen Hoover'ın Confess'i gibi. Aslına bakılırsa, neredeyse her türden ve her yaş kitlesine hitap eden bir şeyler bulmak mümkün. = ) Yukarıda bahsettiğim Andy Weir kitabı da beni bekliyor. 

1 yorum:

  1. Katıldığın için ben teşekkür ederim :))
    On Küçük Zenci'yi Türkçe okumayı düşünüyordum ama o imla hatalarından sonra acaba İngilizce denesem mi diyorum. B2 seviyesindeki İngilizce ile sence orijinal dilinde okuyabilir miyim?
    Kargalar Meclisini öneririm. Bol aksiyonlu, hırsızlı, sihirli güzel bir kitap :>
    "En son okuduğum kitaplardan biri olan Addicted to You'daki çocuk alkolikti ve o bile kaslarını sergiliyordu, WTF? Daha spor salonunun merdivenlerinden çıkarken ölürsün dostum." ahaha gerçekten çok haklısın bu konuda :D Hani anlıyorum yazarları karakterleri muhteşem olsun istiyorlar ama keşke biraz ufak atsalar da biz de inansak :)))))
    Bana malesef film kapağı denk geldiği için Marslının o orijinal kapağında gözüm var :D

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...