26 Temmuz 2011 Salı

İnceleme: Deniz Tanrıçası

Birazdan yorumlarımı okuyacağınız kitap P.C. Cast tarafından kaleme alınan Goddes of the Sea/Deniz Tanrıçası adıyla yayımlanan, mitolojik tanrılar ve deniz yaratıklarıyla örülü yeni nesil fantastik bir eser.




Öncelikle, kitabın en çarpıcı yönünden bahsetmek istiyorum; yani hissettirdiği atmosferden. Avrupa'nın Karanlık Çağı'nda, kadınların aciz olarak etiketlenip güçlü varlıklar (erkekler) tarafından korunmaya muhtaç görüldüğü, güzelliğin sakınılması gereken bir günah gibi algılandığı zamanlardan bahsediyorum. Britanya tarihinden öğrendiğimiz kadarıyla, o günlerde eğer bir kadın süregelen aşağılanmalara ve çeşitli şiddet gösterilerine boyun eğmez ve sesini yükseltirse başına idama varan cezalar gelebilirmiş. Cadı olarak lanse edilip, sözüm ona şeytani güçleri nedeniyle yakılması dönemin güçlü erkeklerinin dudakları arasından dökülecek bir çift söze dayanırmış. Çifte standardın ayyuka çıktığı, erkeklerin dünyayı yönettiği o günlerde kadının düştüğü durum gerçekten içler acısıymış.



Yazar, yarattığı güçlü kadın karakterini işte bu geri kafalı toplumun ortasına salıyor. Ortaya çıkan olaylar yer yer gülünç yer yer iç karartıcı olabiliyor. Her şeye rağmen "kadın dayanışması" ustalıkla resmediliyor ve ana karakterin (C.C.) zor günlerinde sahip olduğu sürpriz dostlar yürek ısıtıyor.

Tabii ki kitabın ana temalarından biri aşk ve metin sırf bu sebeple ustalıkla yazılmış bir aşk öyküsü olarak da görülebilir. Öte yandan, yazar gerçekle kurguyu, bilinen ile bilinmeyeni, modern ile eskiyi öyle bir harmanlamış ki ortaya sıra dışı bir roman çıkmış.

Puan: 3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...