17 Ağustos 2012 Cuma

İnceleme: Tempest

5 Ocak 2012'de Macmillan etiketiyle yayımlanan Tempest, zaman yolculuğu temalı bir genç yetişkin romanı. Julie Cross, sade ve samimi anlatımıyla kitaba ilk dakikadan ısınmanızı sağlıyor. İlk yarım saatin sonunda, Jackson'ın başına neler geleceğini merak ederek, kitabı elinizden bırakamıyorsunuz.



*Düşük dereceli spoiler alarmı.

Tempest, 412 sayfalık, uzun bir roman fakat bu gözünüzü korkutmasın. Çünkü, yer yer günlük formunda ilerleyen kitapta, gizem unsuru dozunda kullanılmış ve tempo nadiren düşüyor.

Kitabın baş karakteri Jackson, nedenini bilmediği bir şekilde zamanda "sıçrayışlar" yapabiliyor. Kendi hayat çizgisinden taşmayan ve geçmişe yönelik olarak yaptığı bu yolculuklarda kontrollü davranamıyor. Dahası, geçmişe dönüp herhangi bir olayı değiştirme gücüne de sahip değil. Örneğin; şimdiki zamanda üniversitede okuyan Jackson, lise yıllarına dönüp okulu bıraksa da başladığı noktaya/şimdiki zamana geri döndüğünde yine aynı konumda oluyor. Gerçekleştirdiği ve kitapta "yarım sıçrayış" olarak tabir edilen görece yüzeysel zaman yolculukları sırasında tarihi değiştiremiyor.

Kitaba henüz yeni başlamışken, 2009 yılında (kitabın "şimdiki zamanı") Jackson'ın sevgilisi Holly ile birlikteyken, kimliği belirsiz, silahlı adamlar tarafından saldırıya uğradığına şahit oluyoruz. Ölümcül şekilde yaralanan Holly'yi kanlar içinde görmeye dayanamayan Jackson, istem dışı bir hareketle zamanda yolculuk yapıyor ve 2007 senesine dönüyor. Bu noktadan sonra, Jackson'ın 2009'a dönme ve tabii ki Holly'yi kurtarma çabalarına tanıklık ediyoruz.



2007'de liseye giden Jackson, tabii ki çoğu insan için "korkunç" olan lise yıllarını tekrar yaşamak istemiyor. Bu nedenle okula gitmek yerine, kendisinin aksine orta halli bir aileye mensup olan Holly'nin yarı zamanlı çalıştığı spor salonunda "tamircilik" yapmaya başlıyor. Tamir işlerinden zerre kadar anlamayan Jackson'ın tek amacı Holly'ye ve 2009 yılında kendisine zaman yolculuğu konusunda bir tür danışmanlık yapan "inek" arkadaşı Adam'a ulaşmak.

Kitapta Jackson'ın, en başından beri ajan olduğundan şüphelendiğimiz babasının da rolü büyük. Sayfaları çevirdikçe, Jackson ile beraber babasının gerçek kimliğini ve daha önemlisi neler çevirdiğini öğreniyoruz.
Kitap, insanların zaman içindeki evrimlerine de ışık tutuyor. Örneğin; 2009'daki Holly mantıklı ve kontrollü bir genç kızken, "2007 versiyonu" pervasız, daha eğlenceli ve anı yaşayan bir liseli olarak karşımıza çıkıyor.

Romanın sonlarına geldiğimizde, artık Jackson'ın aile sırları ve neden zaman yolculuğu yapabildiği gibi gerçekler su yüzüne çıkmaya başlıyor. Jackson'ın "Tempus geni" ile ilgili öğrendiği bilgiler ve gizemli bir küçük kızla birlikte gözlemlediği, geleceğin New York şehrinin şok edici hali okuru etkileyecek cinsten.

Zaman yolculuğu, aile bağları ve kelimelerle değil, fedakarlıklarla ortaya konan gerçek aşk. Tempest, 2012'nin ilgiye değer genç yetişkin romanlarından biri.

Puan: 4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...