29 Kasım 2012 Perşembe

İnceleme: Crossed

Toplumun ördüğü duvarlar aşılabilir mi? Cassia ve KY kavuşabilecekler mi?




Crossed, Matched serisinin ikinci kitabı fakat yazar bu kitaba ayrıca "Ky'ın kitabı" diyor. Çünkü ilk kez Ky'ın ağzından yazılmış bölümleri okuyoruz. Artık Ky'ı da gerçekten duyuyor ve sessizce düşündüklerine ortak oluyoruz. Diğer yandan, kendine bile itiraf edemediği şeyler de açıklanmayı bekliyor ve gizem perdesi tamamen açılmıyor.


Crossed, özünde bir yol kitabı. Roman başından sonuna dek yollarda, iz peşinde, arayışlarla geçiyor. Cassia'nın, Ky'ın peşinden gitmesine, Ky'ın ise farklı yollarla Cassia'ya ulaşmaya çalışmasına tanık oluyoruz. Bu iki talihsiz aşık, farklı yerlerde ve farklı zamanlarda birbirlerini arıyorlar.

İlk kitapta öğrendiğimiz Society'nin "Tanrıcılık" oyunu, insanı çepeçevre kuşatan kısıtlamaları ve kuralları bu kitapta da kendini hissettiriyor. Fakat artık karakterlerimiz daha güçlü ve başkaldırmaya hazır görünüyorlar. En azından azimliler ve bu uğurda ortaya canlarını koyabiliyorlar. Tabii bir de aşk için.
Sel taşıyabilir beni uzaklara
zaman ve mekan sınırlasa da.
Umarım görürüm kılavuzumu yüz yüze,
engeli aşınca.

Bu kitapta da şiir önemli bir yer tutuyor. Dizlere dökülmediği yerlerde bile hissediliyor. Cassia'nın zihninde oluşturduğu ve Ky'a söylemek için heyecanlandığı ilk şiiri ve "meleklerin olmadığı" uçsuz bucaksız bir kanyonda geçen zorlu günler, okurken insanı üzüyor. Nereye gittiğini bilmeden, her adımda sanki varmak istediği noktaya, sevgilisine bir adım daha yaklaştığı hisseden Cassia'nın kalbi sanki bir tür pusula. Bu saatten sonra ona yol gösterecek olan hissettiği duygular.

Devam kitaplarının kaderi, serinin bir önceki kitabıyla karşılaştırılmaktır. Bu açıdan bakarsak, Crossed,  her ne kadar ilk romanın yaşattıklarını yaşatmasa da etkileyici ve sürükleyici bir devam kitabı.

*Kitapta geçen "Crossing the Bar/Engeli Aşmak" şiirini okumak istersen tıkla.

Puan: 4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...