23 Kasım 2012 Cuma

İnceleme: Günahkar Doğan

Cate Cahill, cadı olmak istemiyor, evlenmek istemiyor, rahibe olmaksa hiç istemiyor.




Born Wicked, piyasadaki çoğu genç yetişkin romanının ortak formülünü benimsemiş: "Normal" olmak isteyen genç kız, aşk üçgeni oluşturmak için gereken yakışıklı genç erkekler ve gizemli bir uyarı notu/mektubu.




Mesaj oldukça açıktı: Çok dik kafalı ya da çok eğitimli, çok tuhaf ya da çok meraklı kadınlar cezalandırılırdı.


Roman, cadıların yakıldığı veya son derece güç koşullarda hapsedildiği karanlık çağda geçiyor. Seksist yorumlarla harmanlanan din eğitimi, her genç kadına "uslu ve itaatkar" olması gerektiğini aşılamaya çalışıyor. Bu keskin çizgiden taşanların ise cadı olarak suçlanması an meselesi oluyor. Ülkemizde hala tartışılan ve gereksizce "kadın hakları" olarak adlandırılan aslında "insan hakları" konusu nedeniyle,  okurken Cate'in yaşadıklarını anlayabiliyoruz. Muhtemelen Amerikan bir okur için uç noktalarda olabilecek açılımlar, ne yazık ki bizim için şaşırtıcı olmaktan uzak.


Eğer annemin ruhu bana bazı cevaplar verebilseydi, bunu mutlulukla ve memnuniyetle karşılardım.


Cate, annesinin vefatından sonra bir nevi annelik görevi üstlenmiş. Henüz on yedi yaşında bile olmayan bir genç kız için son derece zorlu bir görev olduğunu biliyoruz. Bu nedenledir ki sürekli annesini özlüyor ve haklı olarak onun rehberliğine ihtiyaç duyuyor. Dahası, söz dinlemeyen ve Cate'in tüm uyarılarına rağmen diğer insanların yanında büyü yapan kız kardeşleri, onu kimi zaman çileden çıkartıyorlar. Bunca  toplumsal baskının ve tehditin yanında, nasıl bu kadar dikkatsiz davranabildiklerini Cate gibi bizler de anlamlandırmakta zorluk yaşıyoruz. Çoğu kez büyü, onlar için eğlenceden ibaret.


Bir kadına okumayı öğretmenin nasıl bir yararı olabilir ki? Kızlar, eğer yapabiliyorsanız hiç düşünmeyin, çünkü bu, o güzel, küçük kafalarınıza zarar verebilir. Tanrı korusun, bizi sorgulamanıza bile sebep olabilir. Sizden daha iyi olanları asla sorgulamamalısınız ve şunu asla unutmayın, en aptal adam bile sizden daha çok şey biliyordur.


Birçok yeni yazara ve ilk kitaba ılımlı yaklaşıyor, kimi eksik noktaları görmezden geliyor, yazara "kredi" tanıyoruz. Fakat aynı şeyleri birçok kitapta okumak kimi zaman yorucu olabiliyor. Genç yetişkin edebiyatına gönül vermiş okurlar olarak, sürekli çığır açacak bir şeyler peşinde değilsek de en azından heyecanlandırılmak istiyoruz. Bu haliyle Born Wicked/Günahkar Doğan, önümüze yeni ve heyecan verici bir şey sunamıyor. Eğer beklentileriniz çok yüksek değilse ve aradığınız sizi buralardan uzaklaştırıp, bir nebze eğlendirecek bir romansa, bir şans tanıyabiliriz.

Puan: 2

1 yorum:

  1. Bu kitabı çok övmüşlerdi ve merak ediyordum. Bu yorum son kararı vermeme yardımcı olacak. Teşekkürler Vampirella =)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...