25 Eylül 2013 Çarşamba

İnceleme: Storm Watcher

Luke Riley, arama kurtarma ekibinde çalışan babasının adımlarını takip etmek değil, hayatını kendi kararları doğrultusunda yaşamak istiyor.



*Düşük dereceli spoiler alarmı.

Maria V. Snyder'ın çocuklar için yazdığı Storm Watcher, annesini bir fırtına esnasında kaybetmiş on üç yaşındaki bir çocuğun hem muhtemel hava fobisi (Severe Weather Phobia) hem de ailesiyle arasındaki problemlerle savaşına dair bir roman.



Luke'un babası, aslında bir kahraman. Çünkü eğitimli köpekler eşliğinde insanların hayatlarını kurtarıyor. Koku uzmanı üç köpek (Bloodhound cinsi) ve üç erkek evladıyla yaşadığı evinde de kontrol daima elinde olsun istiyor ki bu da Luke için problemlere neden oluyor. Mesela, dışarıdan bakıldığında on üçüncü yaş gününde bir köpek yavrusuyla ödüllendirilecek olan Luke şanslı bir çocuk gibi görünebilir ama babası ona arama kurtarma ekibinde görevlendireceği bir Bloodhound yavrusu alması şartını koşuyor ve maddi imkansızlıklar nedeniyle bir köpek alabilmek için tüm yaz bir köpek çiftliğinde çalışması gereken kişi de Luke. Bu çocuk, aslında babasının mesleki hayalini pek paylaşmıyor ve rahmetli annesinin bir zamanlar önerdiği, tamamen farklı bir cins köpek edinmek istiyor: Bir Papillon. Bloodhound ve Papillon arasındaki fark oldukça belirgin. Bu durumda Luke, kendi köpeğinin Bloodhound'lar gibi "faydalı" olabileceğini babasına kanıtlamak zorunda hissediyor.

Bu noktada babasıyla, diğer birçok noktada da ikiz ağabeyleriyle çatışan Luke, bir şekilde kendi kararlarına sadık kalmanın ve korkularını yenmenin yollarını ararken biz de kitabın yan karakterleriyle tanışıyoruz: Luke'a "annesini kaybeden çocuk" gözüyle bakıp acıyarak yaklaşmak yerine onunla bir yetişkinmiş gibi konuşan, köpek çiftliğinin sahibi Willajean ile kızı, kitabın tomboy'u Megan.

Yazarın sade, çocukların takip etmekte zorlanmayacağı tarzda kaleme aldığı kitapta meteorolojist olmasının da sağladığı imkanla araya çeşitli bilgiler serpiştirdiğini görüyoruz. Ayrıca, köpek bakımı/eğitimi ve Pennsylvania yaşamı ile ilgili konular da gerçek deneyimlerine dayanıyor. Ee, ne demişler? Bildiğini yaz.

Sanırım herkes çocukluğunda bazı problemler yaşamıştır. İşte genel tabloya baktığımızda bu kitap da sayfalarında yaşayan, köpekleri çok seven ve şimşeklerden korkan bir çocuğun öyküsü.


Orijinal Adı: Storm Watcher
Yazarı: Maria V. Snyder
Anahtar Kelimeler: Gerçek Problemler, Aile, Fobi, Köpekler.
Puan: 4

3 yorum:

  1. Mertcan Ölçer25 Eylül 2013 19:35

    AA ben bunu hep fantastik sanmıştım! Konusuna göz gezdirmek istemedim, spoiler alıp duruyorum... Çok merak ediyordum valla, teşekkürler Vampirella!
    Çocuk kitabıymış, rahatlıkla okurum bunu herhalde. Listeye katmak gerek. :D

    YanıtlaSil
  2. Köpekleri çok sevdiğin için de kitabı beğeneceğini düşünüyorum. = )

    YanıtlaSil
  3. Mertcan Ölçer25 Eylül 2013 21:32

    Yazarı da Maria, eminim beğeneceğime. :D

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...