10 Eylül 2013 Salı

Özel Röportaj: Jodi Meadows İle "Asunder" Üzerine

Thank you, Jodi Meadows!


Ülkemizde ilk romanı Incarnate/Ruhsuz ile geçtiğimiz sene yayımlanmaya başlanan gizemli, ürpertici ve romantik distopya serisi Newsoul/Yeni Ruh'un devam kitabı Asunder'ı da DEX ekibi yayımlayacak. Henüz elimizde net bir tarih olmasa da hem ilk kitabı hatırlamak hem de ikinci kitabın heyecanına ortak olmak için aşağıdaki yeni röportajıma göz atabilirsiniz.



Seriyi, hakkında hiçbir fikri olmayan birine anlatmaya başladığımda söz Dossam'e gelince o evrenin Mozart'ı olduğunu söylüyorum. Bu adamı yaratma fikri nereden geldi? Lütfen bize biraz Dossam'den bahset.

Dossam kesinlikle o dünyanın Mozart'ı—müzik açısından. (Kişiliklerinin epey farklı olduğunu düşünüyorum.)

Ana'yı tanımak için üzerinde çalıştığımda, onu bulup evine alan Dossam'in sadece sevimli bir adam olamayacağını fark ettim. Özel biri olmalıydı—dikenli kalkanını kırıp Ana'yla daha derinden bir bağlantı kurabilecek biri.

Hayatım boyunca müziğin gücünün farkındaydım. Ruh hallerini etkileyebiliyor, fiziksel reaksiyonlara neden olabiliyor ve tabii ki "müzik vahşi hayvanı yatıştırır" sözü de var. (Vampirella'nın notu: Bunun kültürümüzde karşılığı yok. Belki "müzik ruhun gıdasıdır" denilebilir ama burada daha çok "yılanı deliğinden çıkartmak" gibi bir anlam taşıyor.) Ana kesinlikle vahşi bir hayvan değil ama canı yanmış ve hayatı boyunca maruz kaldığı suistimal nedeniyle tanıması zor biri. Dossam, onunla müzik aracılığıyla etkileşime geçiyor ve usulca istismarcının eseri olan keskin hatlarını yumuşatmaya yardım ediyor.



Bize Dossam ile Ana'nın Asunder'daki ilişkisinin gelişiminden—ya da iniş çıkışlı seyrinden—biraz bahsedebilir misin?

Dossam kesinlikle çok tatlı olmasına ve niyetinin iyi olmasına rağmen mükemmel biri değil. İyi niyetli arkadaşlarının etkisinde kalabiliyor—özellikle şerefiyle ilgili bir konuya değinirlerse. Hem Ana hem Dossam ilişkilerindeki büyük sorunlarla baş etmek zorundalar, yaş farkı ve bu farkın gelecekte yol açabilecekleri gibi. Bu arada, Ana da hayatı boyunca tam tersi söylenmiş olsa da Sam'in aşkına karşılık verebilecek durumda olup olmadığını keşfetmeye çalışıyor.

Peki, Armande hamur işi tezgahında tam olarak ne satıyor? Sadece merak ettim. = )

Hah! Genellikle kahvaltıda yenecek hamur işleri satıyor ama hepsi de şeker yerine bal ile yapılmış. Küçük kekler, dünyalarında bear claw ve Danimarka çöreği ve tarçınlı sarma çörek'e denk gelen şeyler ve daha fazlası. Armande'in büyülü bir mutfağı var. (Vampirella'nın notu: Bu yukarıda sayılan şeyleri merak edersen üstlerine tıkla. Kültürümüzde birebir aynıları yok ama benzerleri mevcut.)

Okurların çoğunun merak ettiği sorulara geri dönelim: Toplam 89 bin kelime olan Asunder'ı yazmak ne kadar vaktini aldı? Bize sürecin en iyi ve en zorlu kısımlarını anlatabilir misin?

ASUNDER, birçok parça halinde ve çeşitli zamanlarda yazıldı. INCARNATE/RUHSUZ için ikinci taslağımı yazdıktan kısa süre sonra bu kitabın ilk taslağını yazmıştım (Nisan 2010 - Temmuz 2010). Sonra üçüncü kitabı, yani INFINITE'i yazdım. INCARNATE/RUHSUZ'u editledikten ve birkaç değişiklik yaptıktan sonra ASUNDER üzerinde çalışmaya devam ettim (Ocak 2011).

Romanın başlangıcı benim için zorluydu. Birçok kez tekrar baştan yazdım, hikayeye başlamak için doğru noktayı bulmaya çalıştım ve sonunda editörümle paylaşmaktan mutluluk duyduğum bir taslağım oldu (Mayıs 2011). Editörüm notlarını göndererek, (Ekim 2011) özellikle kitabın başına değinip ilk 20.000 kelimeyi tekrar yazmamı ve roman boyunca kimi farklı yerlerde değişiklikler yapmamı istedi. Ayrıca, ben de üçüncü kitap için her şey hazır olsun diye dünyayı kurmaya iyice odaklanmıştım.

Tüm roman üzerinde, Ocak 2012'de avucumun içinden zorla alınıp edit'e gönderilene kadar çalıştım. Yani, kitap üzerinde bir seneden fazla bir süre çalıştım ama molalar vererek. ASUNDER'ın geniş taslaklarını oluştururken bir yandan da INCARNATE/RUHSUZ ve diğer kitap taslakları üzerinde çalıştım. Edit'i ve okumaları hariç sadece üzerinde çalıştığım aylar mı? Yaklaşık on üç ay, zayıf hafızam nedeniyle süreyi biraz artırabilir ya da azaltabilirsin.

Asunder'ı sadece 5 kelimeyle tarif edebilir misin?

Aşk. Değişim. Umut. İtiraflar. Fedakarlık.
Asunder'ı yazman için sana hangi kitaplar, filmler, müzik türleri ilham verdi?

ASUNDER devam kitabı olduğu için özellikle belirtilecek bir şey yok. INCARNATE/RUHSUZ'da anlatmaya başladığım hikayeyi tamamlamak için bu hikayenin anlatılması gerekiyordu.

Bunu dedikten sonra, ASUNDER'ı yazarken harika müzik parçaları dinledim diyebilirim. Vienna Teng'in "Drought"ından, Snow Patrol'ın "Make This Go On Forever"ı, Olafur Arnalds'ın "3055"ı, Ludovico Einaudi'nin "Primavera"sına kadar. ASUNDER'ın bir noktasında, Florence + the Machine'den de epey hoşlanmaya başladım.

Son olarak, Türk okurlarına söylemek istediğin herhangi bir şey var mı?

Merhaba Türkiye! Geçen sene boyunca bazılarınızla etkileşimlerim muhteşemdi; sonunda ASUNDER'ı okuyabileceğiniz için son derece heyecanlıyım. Kitaplarıma sunduğunuz tüm destek için teşekkür ederim. Umarım keyfini çıkartırsınız.



*Güncelleme: Kitap, 12.02.2014 tarihinde "Yeniruh" adıyla ülkemizde yayımlandı.

3 yorum:

  1. Mertcan Ölçer10 Eylül 2013 18:46

    Ruhsuz'u bitireli 5 dakika oluyor ve 2. kitap hakkında küçük bilgiler okuyup yazarı tanımak muhteşemdiiii! Çok teşekkürler Vampirella. :D

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar kısmetlisin! Beğendiğine sevindim!

    Bu arada, Asunder ilk kitaptan daha iyi bence. İlkine 4, ikincisine 5 puan verdim. = )

    YanıtlaSil
  3. Mertcan Ölçer11 Eylül 2013 17:05

    aa merak ettim şimdi. :D İşlenebilecek oldukça geniş konuları var Jodi'nin yarattığı dünyada. Bakalım neler olacak.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...