15 Temmuz 2014 Salı

Kindle'da Kitap Okumanın Faydaları

Şu anda Eleanor & ParkKindle'ımda okuyorum. Hazır e-kitap okuyucumu tekrar elime almışken Kindle'da kitap okumanın artıları üzerine bir liste hazırlamaya karar verdim. Ağustos 2012'den beri Kindle (4th Generation) kullandığımı da belirtip maddelere geçiyorum.


1. Kitaplarını her yere götürebilirsin

İlk madde gayet açık ve birçok kişinin e-kitap okuyucu alması için yeterli bir sebep. Bir nevi system seller diyebiliriz. Basılı kitaplar, özellikle şu çok sevdiğimiz "büyük kitaplar" her yere taşınacak cinsten değil. Ayrıca, inat etsen bile yanında en fazla kaç kitap taşıyabilirsin ki? Kindle'da yüzlerce kitabı gittiğin her yere götürme lüksün oluyor. Çeşitli kategoriler yaparak işleri daha da kolaylaştırabiliyorsun.

2. Kitapların evinde yer kaplamaz, toz tutmaz

Sen de benim gibiysen, kitaplığını temiz tutmaktan hoşlanıyor ve sık sık temizliyorsundur. 100-200 kitapla sorun yaşayacağını sanmam ama yüzlerce, yüzlerce kitabın varsa bu bir probleme dönüşüyor. Şu anda iki kitaplığım var ve tüm kitaplarımı yükleyecek yer bulamıyorum. Her temizlik yaptığımda 50-100 tanesini başka bir yere taşıyorum. Evimde bir yerlerde valizde, çantada, kutuda kitap bulmak mümkün. Bir odayı kütüphane yapıp camlı/kapaklı bir kitaplıkla döşeyene dek böyle devam edecek sanırım.

3. İngilizce kitap okumak için ideal

Yayınevlerinden gönderilen review copy'ler bir yana, ülkemizde yaşarken İngilizce kitap okumanın en mantıklı yolu bu. Devasa kargo ücretleri ödemek ya da haftalarca kargo beklemek istemediğinde. Paranın olup olmamasını geçiyorum, insan kendini "tuhaf" hissediyor. Orada adam 3-5 dolara kitap alıp okurken sen burada kaç katını ödemek zorunda kalıyorsun düşünsene. Buna bir alternatif de BetterWorldBooks'dan ikinci el kitap almak ama onda da her kitabı bulamıyorsun, ABD'ye sattıklarından daha pahalıya satıyorlar ve kargo ücreti ödemesen de birkaç hafta kargo beklemek zorunda kalıyorsun. Bazen kitapların kondisyonları da düşük oluyor. E-kitap okursan, Kobo'dan satın alıp anında okumaya başlayabiliyorsun. Tabii Kindle'da okumak için formatlarını değiştirdikten sonra. Malum, Amazon bize e-kitap satmıyor.

4. Kindle gerçekten çok hafif

Gram bazında çeşitli cihazlarla kıyaslama yapmadığım için bilimsel bilgiler vermeyeceğim ama bu alet gerçekten çok hafif! Yemek yerken, otobüste yolculuk yaparken, yatarken ve hatta tavsiye etmiyorum ama yürürken bile rahatlıkla kitap okuyabilirsin. Kindle'a alıştıktan sonra 400-500 sayfalık basılı bir kitabı okurken yorulabilirsin.

5. Gözleri yormuyor

Kesinlikle. Almadan önce tereddüt etmiştim. Çünkü cep telefonumda (AMOLED ekranlı) kitap okurken, özellikle geceleri ışığından rahatsız oluyordum. Gündüzleri ise parlaklığı sonuna kadar kısıp kullanıyordum. Kindle'la hiçbir problem yaşamadım. iPad'de dergi okuduğumda da ekran çok parlak geliyor ve Kindle ile daha rahat ediyorum.

6. Daha hızlı ve daha fazla okuyorum

Nedense Kindle'da kitap okuduğumda daha hızlı ve daha çok okuduğumu fark ettim. Bu madde sadece bana özel olabilir gerçi. Okuma alışkanlığımı olumlu yönde etkilediğini söyleyebilirim. Her yere kolayca taşınabilmesi ve canın kitap okumak istediğinde anında ihtiyacına cevap vermesi de bu durumu pekiştiriyor. 

7. Alıntılar, notlar, sözlük 

Kindle okurken alıntı yapmak istediğinizde cümlelerin altını çiziyorsunuz. Aynı şekilde notlar eklemeniz de mümkün. Bunlara daha sonra "View Notes & Marks" seçeneğine tıklayıp o kitap için ayrılan özel bölümden ulaşabiliyorsunuz. Sürekli kalem kağıtla dolaşmayanlar için ideal bir yöntem. Alıntıları sosyal medyada paylaşmak da mümkün. Ayrıca, bilmediğiniz kelime çıkarsa, kelimenin altına geldiğinizde sözlük anlamı ekrana yansıyor. Bu ufak tefek şeyler Kindle'ı daha kullanıcı dostu bir hale getiriyor.

Basılı, ciltli kitapların yeri ayrı. Fakat Kindle, çok kullanışlı, hafif ve şık bir alternatif sunuyor. Tek eksiği Kindle Store'un ülkemize e-kitap satmaması fakat bu Amazon'la ilgili olduğu kadar ülkemizdeki yasalarla da ilgili bir durum.


*Kindle hariç başka bir e-kitap okuyucu kullanmadığım için yazımı bu şekilde sınırladım. Araştırıp özellikle kullanıcı yorumlarına göz atarak kendinize uygun bir cihaz bulabileceğinizi düşünüyorum.

8 yorum:

  1. İngilizce kitap ve sözlük beni çok cezbediyor. = )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orijinal dilinde okumaktan yanayım her zaman. = ) Bu arada, Kindle'la birlikte gelen sözlük İngilizce-İngilizce ama bir yerlerde içine İngilizce-Türkçe sözlük atıldığını da okumuştum.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. kindle nereden aldınız türkiyede teknoloji mağazalarında satılıyor mu yoksa yurt dışından mı getirmek gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Kindle'ımı seneler önce bir internet satış sitesinden almıştım. Şu anda da Google'a yazarsan karşına birçok seçenek çıkacaktır. Yani, yurtdışından almana gerek yok. Teknoloji mağazalarından sadece bir tanesinde olduğu söyleniyordu, gidip görmedim. O nedenle o konuda yorum yapamayacağım. Bu arada R.I.P, benim de artık Kindle'ım yok. Sorun bana eski günleri hatırlattı. = )

      Sil
    2. ne oldu kindlena bozuldu mu?

      Sil
    3. Hayır, sapasağlamdı. Çalındı.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...