20 Haziran 2016 Pazartesi

Oyun Günlüğü | The Game Diaries #30: E3 2016: Aklımda Kalanlar

Bu seneki E3, Ubisoft'un iki saatlik upuzun konferansı, Microsoft'un yeni Xbox One & Windows 10 stratejisi, Sony PlayStation'ın konferans kavramına yepyeni bir anlam kazandıran şovu derken renkli, heyecan verici ve zaman zaman tuhaf anlara sahne oldu.



Şu dakikaya kadar Telltale Games'in yeni Batman oyununa varıncaya dek olup biten neredeyse her şeyden haberdar olmuşsunuzdur. Ancak önemli olan, bu kadar bilginin arasından sıyrılmayı başarıp akılda kalabilmek. 

En baştan belirtmem gerekir ki bahsedeceğim oyunlardan çoğu Sony PlayStation konferansında izlediklerimden oluşuyor. Bu senenin "kazananı" olduklarına da şu ana kadar gerçekleştirilen en iyi konferanslardan birine imza attıklarına da hiç şüphe yok. Öyle ki şov bittiğinde pozitif anlamda şaşırmış, heyecanlanmış, eğlenmiş ve hatta bir parça yorulmuş hissetmemek elde değildi. Her şeyden önce... Orkestra? Tek kelimeyle büyüleyiciydi. Konuşma ritmine ve bakışlarına asla alışamayacağım Shawn Layden'ın varlığı bile bu konferansı bozamadı... Elbette buradan da konu açılış oyununa geliyor, yani PS4 için geliştirilen yeni God of War'a.



God of War
Kratos için değişim vakti! Aynı hikayeyi ısıtıp tekrar sunmak istemeyen yapımcı, bu kez dış görünüşü dahi değişen bir Kratos'u çoluk çocuğa karıştırarak karşımıza çıkarttı. Yunan değil Nors (İskandinav) mitolojisinden yaraktıklarla dolu bir evrende oğluyla etkileşime geçmesi için de özel bir button atandığı söyleniyor. Kratos'u seslendiren oyuncu Christopher Judge da senaryoyu ilk gördüğünde çok şaşırdığını ve bir film senaryosundan ayırt etmekte zorlandığını anlattı. Her şey bir araya geldiğinde bizi muhteşem bir hikaye beklediğini düşünmeden edemiyorum.


Days Gone
Çok. Fazla. Zombi. (Pekala, yapımcı onlara "zombi" dememizi istemiyor.) Baş karakter molotof kokteyli attı ve tüfeğinin şarjörünü boşalttı ama yetmedi, tankları patlattı, sağa sola tuzaklar kurdu ve bastıkları yerleri çökertti, yine de bitmedi. İzlerken insan fenalaşıyor. = ) Sony'nin konferansta gösterdiği fragman ve gameplay hariç bir gameplay videosu daha izledim ve oyun gerçekten ilgimi çekti. Aldığım bilgilere göre 3+ senedir yapım aşamasındaymış. Hazırlayan ise Sony Bend, yani PS Vita'da oynadığımız Uncharted: Golden Abyss'i yapan ekip fakat sayıca büyümüşler. (40-50 kişiyken 100 kişi olmuşlar.) Diğer yandan oyunda story'ye odaklanmak adına multiplayer deneyimi sunulmayacakmış.


Detroit: Become Human
David Cage, daha önce izlediğimiz, Kara isimli bir androidin yer aldığı fragmandan tamamen farklı bir şeyle karşımıza çıktı. Bir önceki fragmandaki karakteri bile göremedik fakat artık elimizde gameplay var. Teknoloji bağımlısı insanlığa hizmet etmekle görevlendirilen ve ilk bakışta insandan farklı görünmeyen androidlerden biri, soğuk, mesafeli ve zeki Connor'ı küçük bir kızı kurtarmaya çalışırken izlediğim video neo-noir thriller havasındaydı. Gerilmeden izlemenin mümkün olmadığı videoda farklı yollardan giderek çeşitli farklı sonlara ulaşmanın mümkün olduğunu gördük. Sinemasal anlatım içinde Connor dahil her karakterin ölebileceğini de öğrenmiş olduk. Aynı şekilde hayat vereceğimiz androidlerin birbirinden farklı özelliklere sahip olacağı da artık açıkça ortaya konana sırlar arasında. Connor, yaşanmış olayları değiştirebilme gücüne sahip ancak şu anda diğer oynanabilir karakterler hakkında bilgi yok. Buradan bakınca her şeyiyle heyecan verici, tedirgin edici ve vakit ayırmaya değer bir oyun gibi görünüyor.




Microsoft Xbox konferansı da ilginçti tabii; tamamen farklı sebeplerle. Eurogamer'dan Rich Stanton'ın da belirttiği gibi exclusive sıfatına "yeni, garip bir anlam getirdiler". Beklenen birçok Xbox One'a özel oyunun artık "Xbox One & Windows 10 exclusive" olduğunu ilan ettiler. PS4 ve PS Vita arasındaki cross-buy/cross-play özelliğini biliyorsunuz, bu da tıpkı onun gibi fakat bir ev konsolunu bir PC'ye bağlıyor ve oyunlar arasında geçiş yaptırıyor. Öncülü bir ev  konsolunun, PS4'un yapabileceklerine bir diğerini de ekleyerek Sony'nin reklamlarını süsledi ve bir şekilde Japonya hariç tutulduğunu kimsenin iddia edemeyeceği PS Vita'ların bir kısmını da sattırdılar. Öte yandan Microsoft'un bu hamlesinde ise Xbox One'a gerek kalmıyor, oops. Bugüne kadar bize bir konsolun en büyük kozunun exclusive oyunlar olduğu anlatıldı. Bu model devam ettirilecekse ve kişi aynı fiyata bir bilgisayar kurabiliyorsa, neden tutup da teknolojik açıdan geride kalan bir Xbox One alsın ki? Dahası, konferansta on sekiz ay sonra "şu ana kadar yapılan en güçlü konsol" olacağı iddia edilen Project Scorpio'nun da müjdesi verildi.  Lansmanı yapılan Xbox One S da kişiye özel rengarenk gamepad'ler de gerçekten çok şirin ama...

Microsoft gibi Sony de çok yakın gelecekte yeni bir konsol çıkartacak. PlayStation Neo hemen öncesinde söylendiği üzere konferansta yoktu; yani, henüz detaylarını bilmiyoruz. Rekabet daima devam ediyor.

Tabii ki her şey bu yazdıklarımla sınırlı değildi. Yukarıda anlattıklarım bir yana, daha çok San Francisco, Bay Area'da geçtiği için ilgimi çeken Watch Dogs 2, Hideo Kojima'nn niyeyse çıplak bir Norman Reedus barındıran yeni oyunu Death Stranding, Persona 5'ın sonunda yayınlanan İngilizce altyazılı fragmanı, Final Fantasy XV'e dair yeni detaylar, özüne dönmek isteyen Resident Evil 7, yeni ve gösterişli Gran Turismo Sport derken E3 2016 bizi bir süre daha konuşturmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...