24 Haziran 2012 Pazar

İnceleme: İlk Kez Cadı

Samhain gecesinde doğan Tamsin, tüm ailesi büyülü güçlerle donatılmış olmasına rağmen herhangi bir sihirde başarı gösteremiyor.



*Düşük dereceli spoiler alarmı.

"Mükemmel ablası" Rowena'nın gölgesinde kalan Tamsin, kendi isminden bile memnun olmayan, içine kapanık bir kız. Doğaüstü yeteneklere sahip geniş ailesinin, bu özellikleri paylaşmayan genç kıza acıyan ve zaman zaman hor gören tavırlarla yaklaşması nedeniyle, Tamsin kendi evinde dahi huzur bulamıyor. Durum öyle vahim ki büyü gücüne sahip çocuklar bile Tamsin'e tepeden bakıyorlar.



Tamsin'in dünyasında, her "büyülü insanın" sekizinci yaş gününde, bahşedilen yeteneği/yetenekleri ortaya çıkıyor. Kimisi kaybolan eşyaları bulabilme yeteneğine sahipken, kimisi de Tamsin'in annesi gibi A noktasından B noktasına cisimlenebiliyor. Tahmin edeceğiniz gibi Tamsin'in sekizinci yaş günü tam bir kabus gibi geçiyor.

Kitabın henüz başındayken, gizemli, İskoç bir profesörle tanıştırılıyoruz. Alistair Callum adındaki bu adamın, Tamsin'in yaz tatillerinde çalıştığı büyükannesinin kitabevinden içeri girmesiyle maceralar başlıyor. Tamsin'in büyükannesi, bu kitabevini sihirli güçlerini pazarlamak amacıyla da kullanıyor. (Örneğin; bir konuda büyüye ihtiyacınız varsa, gidip bunu üstü kapalı bir şekilde belirtiyorsunuz ve belirli bir ücret karşılığı hizmet alıyorsunuz.) Bu maceranın, genç kızı nerelere sürükleyeceğini bilmediğimizden, heyecanlanmadan edemiyoruz. Çünkü Tamsin'in iç sesi, kendisini maceraya atılmaya yönlendiriyor ve dahası bu hiç tanımadığı yabancıya doğru çekilmesini sağlıyor. Çocukluk arkadaşı Gabriel'ın da geri dönmesiyle, zaman yolculuğunu da içeren bu maceralarında kendine bir yandaş (ve daha fazlasını) edinmiş oluyor.

Kitabın büyük bir kısmında, Tamsin'in çevresindeki insanlar tarafından, sırf onlar gibi olmadığı için hor görülmesine tanık oluyoruz. Özellikle, herkesin hayranlık duyduğu ablası Rowena, bazen Tamsin'e karşı son derece katı davranabiliyor. Fakat hayat onları öyle bir konuma getiriyor ki Tamsin, ablasının kaderine yön verebilecek tek insan pozisyonuna geliyor.

Kitabın en gizemli karakteri, hiç şüphesiz Tamsin'in büyükannesi. Kadim büyü güçleri olan bu cadı, tüm aileyi yönetiyor. Aile reisi olabilmek herkesin hayali fakat bunu başarabilmek için çok özel biri olmanız ve aileye ait "sihirli kitabı" okuyabilmeniz gerekiyor. Bu son derece özel kitap, ailenin geleceğini anlatıyor fakat sıradan büyücüler kitabı okuyamıyorlar. Tabii ki Tamsin de içten içe kitabı okuyabilmek ve büyükannesinden sonra aile reisi olabilmek istiyor.

Yazar, kitabın ilk yarısını Tamsin'i ve ailesini tanıyabilmemiz için ayırmış. Bu nedenle, okurken biraz sabırlı olmak gerekiyor. Kitabın ikinci kısmı oldukça hareketli fakat bazen ipin ucunu kaçırmak mümkün. Elimizdeki kitap, seri başlangıcı niteliğinde olduğundan, ikinci kitabın hali hazırda karakterleri tanıyan okur için daha keyifli bir okuma deneyimi sunacağını düşünüyorum.


Orijinal Adı: Once a Witch
Yazarı: Carolyn MacCullough
Anahtar Kelimeler: Büyü, Aile, Zaman Yolculuğu, Gizem.
Puan: 3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...