27 Ekim 2012 Cumartesi

İnceleme: No Ordinary Excuse




12 yaşındaki Gemma Martin'in başı hafızası ile dertte. Bu nedenle, sürekli yapması gereken ev ödevlerini ve okul projelerini unutuveriyor. Dolayısıyla paçasını kurtarmak için sık sık yalan söylemek zorunda kalıyor. Fakat öğretmeni Miss Haven'ın karnı artık bu numaralara tok. İşte bu nedenle Gemma, uyduracağı bir sonraki mazeretini destekleyecek büyük bir plan yapmak zorunda kalıyor.



Gemma o kadar uğraşıyor, o kadar zorluyor ki mazeret bulmaya ayırdığı vakti ve sarfettiği çabayı, aslında ödevini yaparken kullansaymış, çoktan ödevini tamamlarmış diye düşünmeden edemiyoruz. Artık söyleyecek başka bir yalanı kalmadığı için ödevinin çalındığını iddia etmesi de tabii ki tam bir fiyasko ile sonuçlanıyor ve Gemma kendini şu Amerikan okullarının meşhur ceza sistemine adapte olmaya çalışırken buluveriyor. Bundan sonraki büyük planı ise öğretmenini ödevinin gerçekten çalındığına ikna edebilmek! Bunun için de halası ile birlikte son derece absürd bir maceraya atılıyor.

Kitap, Avustralyalı çocuklara ve görece daha genç okurlara hitap ettiği için içerisine Avustralya'daki doğal felaketlerle ilgili bir takım bilgiler de yedirilmiş. Örneğin; 1975'de, saatte 200 km. hız ile esen rüzgarların meydana getirdiği doğal felaket, bu felaketin neticesinde herşeyini kaybeden insanlar ve akabinde onlara yardımda bulunan iyi niyetli Aussie'ler, etkileyici ve çocukların da kavrayabileceği bir şekilde anlatılmış.

Son tahlilde, elimizdeki kitabın, yer yer gülümseten, yer yer bazı duyguları aşılamaya ve birtakım bilgileri öğretmeyi amaçlayan bir tavrı olduğunu söyleyebiliriz.

Puan: 2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...