20 Ağustos 2013 Salı

Özel Dosya: "Klasiklere ve Masallara Genç Yetişkin Dokunuşu"

Konumuz batı klasiklerini ve çoğumuzun bildiği masalları farklı bakış açıları ve temalarla harmanlayıp yorumlayan kitaplar. Özellikle, klasikleri yeniden yorumlamak, yazarlar için atılması güç bir adım ve bazen işe yaramasa da hayranları mutlu eden kitaplar da ortaya çıkmıyor değil.

Juliet Immortal/Ölümsüz Juliet & Still Star-Crossed



Ülkemizde "Ölümsüz Juliet" ismiyle yayımlanan, Stacey Jay'in fantastik genç yetişkin kitabı, William Shakespeare'in dünya edebiyat ve tiyatro tarihine kazandırdığı muhteşem Romeo and Juliet/Romeo ve Juliet oyununun gayet serbest bir uyarlaması. Esere hayranlık duyan yazar, gerçek bir Romeo düşmanı ya da en azından öyle gözüküyor. = ) ABD'de 9 Temmuz'da yayımlanan yepyeni uyarlama ise Romeo ile Juliet'in ölümünden sonra sözde fair* Verona'da olanları aktarmayı hedefliyor. Bu kez odak noktada olan isimler Benvolio ve Rosaline.

*Oyun, "Two households, both alike in dignity/In fair Verona, where we lay our scene" dizeleriyle açılır.

Ironskin & Copperhead


İlk kitap Ironskin, Charlotte Brontë'nin gotik klasiği Jane Eyre ile The Man in the Iron Mask/Demir Maskeli Adam'ı birleştirip steampunk ile harmanlarken, serinin ikinci kitabı Copperhead, Beauty and the Beast/Güzel ve Çirkin masalını yine benzer bir evrende yorumluyor. Kulağa harika geliyor!



The Flight of Gemma Hardy & Dark Companion



The Flight of Gemma Hardy ve Dark Companion da Charlotte Brontë'nin Jane Eyre'ine genç yetişkin dokunuşu yapan kitaplar arasında yer alıyor. Hatta Dark Companion'ın kimsesiz ana karakterinin ismi de Jane. = )

Beastly & Bewitching


Genç yetişkin türünde uyarlama denince akla ilk gelen isimlerden biri olan Alex Flinn, bu iki muhteşem kitabında beni kendine hayran bırakmayı başarmıştı. Beastly'de Beauty and the Beast/Güzel ve Çirkin masalı yeniden yorumlanırken, Bewitching'de cadı Kendra'nın çağlar boyunca girip çıktığı garip durumlara tanık oluyorduk ve bunlardan biri de Hänsel und Gretel/Hansel ile Gratel masalının bir uyarlaması niteliğindeydi. Korkunçtu! Meraklısına: Yazarın Rapunzel'e özel Towering gibi diğer birkaç eseri de masal yorumu niteliğinde.

Catherine & The Mist on Brontë Moor


Wuthering Heights/Uğultulu Tepeler, uyarlaması zor klasikler arasında yer alıyor. Kısıtlı arşivde genç yetişkinlere yönelik "modern uyarlama" Catherine bulunuyor. Bunun yanı sıra, 2012'de yayımlanan The Mist on Brontë Moor'da ise Wuthering Heights/Uğultulu Tepeler'in yazarı muhteşem ruh Emily Brontë, on beş yaşındaki haliyle karakterler arasında.

Prom and Prejudice & Epic Fail


Herhalde masallardan sonra uyarlama konusunda en büyük arşive Jane Austen'cılar sahiptir. Prom and Prejudice ve Epic Fail gibi genç yetişkinlere özel Pride and Prejudice/Gurur ve Önyargı uyarlamaları ve yetişkinlere yönelik envai çeşit Austen uyarlamaları toplanırsa, geniş bir kitaplık ağzına kadar doldurulabilir.

Diğer bazı uyarlamalar:


  • Ashes on the Waves: Edgar Allan Poe'nun "Annabelle Lee" şiirinden uyarlama.

  • Strands of Bronze and Gold: "The Bluebeard/Mavi Sakal" masalından uyarlama.

  • The Goose Girl/Kaz Çobanı: "Kaz Çobanı" masalından uyarlama.

  • A Touch of ScarletNathaniel Hawthorne'un The Scarlet Letter/Kızıl Damga kitabından uyarlama.

Bu gördüğünüz minik ama şahane liste, sürekli çıkan yeni uyarlamalarla da birlikte sonsuza kadar uzatılabilir. = )


Herkese Keyifli Okumalar!

3 yorum:

  1. Orijinal eserler yok olmadığı ve uyarlamalar ve kapakları böyle şa-ha-ne olduğu sürece okumanın zevki daha da artacaktır bence :p

    YanıtlaSil
  2. Doğru bir noktaya parmak bastın. = )

    YanıtlaSil
  3. Catherine ve The Mist on Brontë Moor‘un kapaklarına özellikle bayıldım zaten Bronte lara takıntısı olan biri olarak merak etmemek elde değil :) ben yine de bu muhteşem listede en çok Ashes on the Waves i okumak istiyorum sanırım hem kapağı muhteşem hem de Annabelle Lee gibi güzel bir şiirden yola çıkarak nasıl bir hikaye oluşturulduğunu merak ettim...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...