5 Nisan 2013 Cuma

İnceleme: Bazı Kızlar Isırır



Merit hayatı sonlanmak üzereyken vampire dönüştürülüyor fakat toplumda varlıklarını sürdüren vampirlerden biri olmak istemiyor. Dahası, kendisini ölümden kurtaran Cadogan vampirlerinin lideri Ethan ile bariz bir şekilde birlikte olmak istemesine rağmen ön yargılı ve fevri davranışlar sergiliyor ki bir tür aşk-nefret ilişkisine dayalı cinsel gerilim unsuru da kitaba ekleniyor. İşte bunlar, 408 sayfalık kitabın temelini oluşturuyor.



Öncelikle, Merit'e karşı hiçbir yakınlık hissedemediğimi belirtmeliyim. Kendisini dönüştüren ve varlığını borçlu olduğu vampire karşı gözle görülür bir şekilde önyargılı davranıyor, yeni bir hayat ya da şans umurunda değil. Ölüme terk edilmediği için neredeyse isyan edecek! Bazı davranışları, ilkokulda hoşlandığı çocuğun kafasına silgi fırlatan şapşal küçük kız misali absürd görünmesine neden oluyor. Öte yandan, gelgitler yaşıyor ve bir anı bir anına uymuyor. Bir anda gözünden yaşlar akarken, bir an sonra "öfkeyle hırlıyor". Vampir ya da insan olsun, bu hızlı değişimlere anlayışla yaklaşmak zor.



Ama yanaklarımdan aşağı bir damla süzüldü, Ethan Sullivan'dan iğrenememem yüzünden duyduğum öfke ve suçluluk duygularının karışımıyla akmıştı bu yaş.


Vampir miti daha önce defalarca duyduğumuz şekliyle kullanılmış ve vampirlerin toplum içinde varlıklarını sürdüren, kendi haklarını savunan bir grup olarak anlatılması da yeni bir şey değil. Bu nedenle, yazarın önümüze şaşırtıcı, diğerleri arasında ayrıksı duran bir şey sunduğunu söyleyemeyiz.

Detaylı betimlemeler ve empati kuramadığım karakterleri açıkçası kitaba ısınmam için pek yardımcı olmadı. Durup düşünelim, Merit ile Ethan'a benzeyen (ya da onların benzediği) karakterlerle yüzlerce kez karşılaşmadık mı? Bu karakterlerde sahici, farklı bir özellik göremediğim için başlarına gelecekleri önemsemedim bile. (Söz gelimi, bir kitapta çok sevdiğin bir karakter ölürse günlerce yasını tutabilirsin. Bazen de öyle karakterle karşılaşırsın ki kendilerini damdan aşağıya atsalar ruhun duymaz.)

Son tahlilde, bir urban fantasy'den beklediğimin aksine beni eğlendirmeyi başaramayan bir romandı diyebilirim.


Orijinal Adı: Some Girls Bite
Yazarı: Chloe Neill
Anahtar Kelimeler: Vampir, Macera, Aşk.
Puan: 1

2 yorum:

  1. bence bu kitapa haksızlık yapmişsın tek suçu geç yazılmış olması eger bır kaç yıl erken yazılmış olsaydı diğer kitaplar ona benzıyor olucaktı sırf bırı bırıne benzıyor diye bu kadar az puan olurmu.)) tamamen kendi kişisel fıkrım ama merit bır türk kızından çok farklı özgün ısınamamak bu yüzden, genede yorum icin teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Haksızlık yaptığımı düşünmüyorum aslında. Sevdiğin kitabı savunmak istemen gayet doğal. = )

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...