30 Ekim 2014 Perşembe

Oyun Günlüğü | The Game Diaries #13: Papers, Please

Arstotzka'nın Grestin sınırındaki görevin, hiç de uzaktan göründüğü gibi değil.


Aslında kağıt üzerinde tek yapman gereken gerekli evrakları kontrol ederek ülkeye kimlerin gireceğine karar vermek. Pasaport, kimlik kartı, ülkeye giriş izni, giriş bileti... Yetmezse sorgu, yetmezse parmak izi ve dahası. Kurallara uy yeter. Her gün değişse de. Otorite ne derse o. 

Sonuçta bakmak zorunda olduğun bir ailen var. Her günün sonunda aldığın maaşla evininin kirasını, mutfak ve ısıtma giderini düşünmen gerekiyor. Herhangi bir kısıtlama yaptığında da gerçekçi sonuçlarına katlanıyorsun. Gün sonunda her şeye gücün yetti ve batmadın diyelim, hemen sevinme. Ya bir anda oturduğun evin kirası artarsa?

Oyun senaryosunda toplam otuz bir gün ve yirmi farklı son var. Her gün yeni kurallar ve yeni olaylarla karşılaşabiliyorsun. Dikkat etmezsen uyarı alıyorsun ve uyarıya rağmen hata yaparsan ücretinden kesiliyor. Mesela pasaportun tarihinin geçmiş olması, fotoğraftaki kişiyle başvuran kişinin birbirini tutmaması, alınan giriş izninin süresinin geçmiş olması gibi durumlarda kesinlikle onay vermemen gerekiyor.



Artstotzka'dan hoşgörü bekleme; kendini borç batağında ve akabinde kodeste bulman an meselesi. 

Papers, Please kolay hazmedilebilir, kolay unutulabilir bir oyun değil. Çünkü bu oyunda zor kararlar vermek zorunda kalıyorsun. Kıt kanaat geçinen ailendeki herkes hastalandığında önüne çıkan rüşvet teklifine ne diyeceksin? Oğluna ilaç almak için rüşvet alacak mısın? Ülke düzenini değiştirmek isteyen örgütle iş birliği yapacak mısın? Evrakları tastamam olsa da bir nedenle ülkeye girmesini istemediğin kişiler oluyor. Ne yapacaksın? Sırf ekstra ücret alacaksın diye evrakları eksik olanları gözaltına aldıracak mısın? Para için ne kadar ileriye gidebilirsin? Ailen için ne kadar ileriye gidebilirsin?



Böylece gün sonunda karşılaşacağın o siyah ekrandaki sonuçları korkarak beklemeye başlıyorsun. Sadece günlük gelirin, maliyetler, cebinde ne kadar paranın kaldığı ve birkaç kelimeyle ifade edilen ailenin durumu gösteriliyor ama tüm bunlar seni derinden etkiliyor.

İşte Papers, Please böyle bir oyun.

Bu yazıyı hazırlarken yapımcının yeni oyunu Return of the Obra Dinn'in development build'ini de şöyle bir gözden geçirdim. Baştan sona siyah beyaz olan bu şık oyun, güvertesi ve kamaraları iskeletlerle dolu bir gemide geçiyor. Bir cep saati vasıtasıyla zamanda yolculuk yapıp tayfanın başına gelenleri öğreniyorsun. Görünen o ki Pope, oyuncuyu yine kendine hapsedecek gizemli bir oyun hazırlıyor.

*Return of the Obra Dinn'i bu adreste bulabilirsiniz.

**Okuduklarınızı beğendiyseniz Oyun Günlüğü | The Game Diaries yazı dizisine göz atın:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...