14 Mart 2013 Perşembe

İnceleme: Turned

Sanki bir oturuşta yazılmış ve ertesi sabah okura sunulmuş gibi.



*Düşük dereceli spoiler alarmı.

Morgan Rice'ın okuduğum ilk kitabı Turned, Türkçe edisyonundaki adıyla "Değişim", dil bilgisi ve devamlılık hatalarıyla, sunmasını beklediğim okuma zevkini baltalıyor. Dahası, aslında ilginç olabilecek bir vampir mitini, karakterlerin inandırıcılıktan uzak, yapay davranışları gölgeliyor.



Caitlin'in "değişimi" yüzeysel ve mantık dışı bir şekilde ele alınmış. Bir anda insanların damarlarına gözünü diksen ve o damarlardan geçen kana susadığını fark etsen, evvela aklını yitirdiğini düşünürsün. Durumu anlamadan kabullenip insanlara saldırman senden en son beklenecek şey. Bir kere tam olarak ne yaparak bu suzuluğu gideceğini nereden biliyorsun ki? Etrafında vampirler uçuşsa ve sen bu vahşete dair birkaç şey bilsen neyse de vampir nedir bilmeyen bir kız için inandırıcılıktan son derece uzak bir sürece tanık oluyoruz. Keşke bununla kalsa! Sayfaları çevirdikçe, Caitlin'in "daldan dala" konan kuş misali hiç tanımadığı çocuklara sırayla vurulduğunu gözlemliyoruz. Absürd.

Plastik romantizm ve fazla spoiler vermemek için belirtmekten kaçındığım devamlılık hataları kitaptan soğutuyor. Öte yandan, aksiyon sahneleri kimi zaman eğlendiriyor. Karakteleri çırılçıplak ortaya koymayıp, sadece "sıradışı kabiliyetleri" olduğunu belirtmek isterim. İlk paragrafta belirttiğim vampir miti ucundan tattırılıyor ama ilerleyen kitaplarda daha çok yer alacağını düşünüyorum. Neticede, elimizdeki sekiz kitaplık uzun bir serinin kısacık ilk kitabı.

Bu sorunlu metni gördükten sonra, yazardan neredeyse tamamen umudumu kestim. Öte yandan, piyasada öyle iddialı seriler var ki!


Orijinal Adı: Turned
Yazarı: Morgan Rice
Anahtar Kelimeler: Vampir, Doğaüstü Güçler, Aşk.
Puan: 1 buçuk


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...